Home nieuws R.I.P. TINA TURNER (1939-2023)

R.I.P. TINA TURNER (1939-2023)

by Hans Verhoeven

Ze heeft ooit in Zelzate opgetreden. Dat kunnen er veel zeggen, maar Tina Turner was de beroemdste, en die zei niet veel. Want als ze iets zei timmerde echtgenoot Ike Turner (1931-2007) haar mond dicht. Wat soms moeilijk kon, want Anna Mae Bullock (echte naam) was een vulkaan gevuld met lava, klaar om uit te barsten.

Ze werd geboren in Tennessee, waar het geen pretje is om zwart te zijn. Maar ze had een stem, liet die horen en deed er wat mee. Trouwde met Ike Turner en zo vanaf midden de jaren zestig werden Ike & Tina Turner een sensatie. Van Amerika tot Zelzate.

Producer Phil Spector, die in zijn studio het geluid van de Napoleontische Oorlogen kon nabootsen middels schuivers en knoppen, deed wat producers doorgaans doen: producen. Dus nam hij in 1966 River Deep – Mountain High op, met en voor Ike & Tina. Het werd een wereldhit. En dan moesten ze nog naar Zelzate komen!

Ike & Tina en The Ikettes (Ike heeft ze allemaal geproefd) werden een fenomeen, zeker dankzij geweldige, bijna gewelddadige covers als Proud Mary (CCR) en het door Tina geschreven Nutbush City Limits, met een riff die Keith Richards jaloers zou maken. En maakte.

Tina Turner verdween dan. Verliet Ike, verdiepte zich in Boeddha en maakte in de eighties de grootste comeback sinds die van de Onbekende Soldaat die niet dood bleek maar gewoon zijn naam niet meer wist. Singles, iemand? Better Be Good To Me was geweldig. We Don’t Need Another Hero (Thunderdome) was kak. Maar goed, dat is onze mening, de mening van mensen die Private Dancer ook niet meer kunnen horen.

Ze woonde op het laatst in Zwitserland, omgeven door meren en bergen vol bankgeheimen. Maar nu is ze er niet meer. Zelzate treurt. En wij ook. Bye, Tina.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More