Home nieuws R.I.P. Jean-Marie Aerts

R.I.P. Jean-Marie Aerts

by Hendrik Hindrex

Jean-Marie Aerts is niet meer. Sinds bekend werd dat de gitarist-producer ze hierboven een gitaarlesje gaat leren, lijkt het wel of alle Belpoppers in hun foto-archief gedoken zijn. Een foto met Jean-Marie als kwaliteitslabel. Het kan tellen. Zelf herinneren we ons de gitarist vooral van zijn live-performances. 

Foto (c) Hans Lenvain

Het is onbegonnen werk om alle elpees op te sommen waarop Aerts speelt of die hij ‘geprodjoest’ heeft. We onthouden toch vooral de eerste twee platen van Raymond van het Groenewoud.  Ook op de uitstekende elpee Als Mijn Gitaar Me Helpt van Johan Verminnen is Aerts nadrukkelijk aanwezig : het liedje Tussen De Spelers En De Drinkers is een visitekaartje.  

Tijdens zijn eerste samenwerking met Big Bill Krakkebaas uit Leuven kreeg Aerts de smaak van het producen te pakken. De twee elpee’s van Big Bill uit de jaren 70 –  ‘Krakkebaas’ werd al snel gedropt – zijn iconische Belpopplaten.  Op Sit On It uit 1978 staat het memorabele Go Jean-Marie. 

Enkele maanden later werkt Aerts mee aan het album Crapule De Luxe van Bert De Coninck. Jean-Marie Aerts laat zijn gitaar huilen op de titelsong en op Crapule Sec. In de studio zit ook ene Serge Feys aan het orgel. Geen wonder dat deze elpee nog steeds gezien wordt als een mijlpaal in de Belpop.  

Vanaf dan gaat het snel.  Tjens Couter, het bluesbandje van Arno Hintjens en Paul Decoutere a.k.a. Paul Couter houdt er mee op: er waait een nieuwe wind in het muzikale landschap. De initialen TC blijven behouden: TC Matic is geboren. Rudy Cloet en Ferre Baelen gaan mee. En Serge Feys is de nieuwkomer. Paul Couter verlaat de band vrij snel. Aerts vervangt Paul Couter. De band zal vier elpee’s maken met de songs Oh La La La en Putain Putain als grootste hitsMaar het zijn vooral de erg luide, strak gespeelde concerten in de periode 1980-1986 die opzien baren.  

Aerts blijft ook na TC Matic verknocht aan zijn Fender, maar zal toch vooral naam maken als producer. Hij werkte onder andere met Kurt Van EeghemOnce MoreJo Lemaire + FlouzeThe ScabsLuc Van AckerMadouUrban Dance SquadElisa WoutLa fille d’ErnestJunkfishAlain Bashung en El Fish.

Recent werkte hij mee aan een dansvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker van dansgezelschap Rosas.  

In 2022 verscheen de knappe elpee Domeztik waarop de perfect tweetalige Aerts Franstalige teksten zingt. Op het ondergewaardeerde eerbetoon aan Lieven TavernierGeen Kwaje Vrienden uit 2016, was een ubercoole Franstalige cover van het liedje Jésus Et Marie te horen.  

Jean-Marie Aerts was een icoon van de Belpop. Nu maar hopen dat hij hierboven de volumeknop vaak naar rechts draait.  

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More