Home nieuws Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een nieuwe woensdag dus tijd voor onze Luminous Belge-lijst met muzikaal talent van eigen bodem. Deze week vervoegen Transfer To Graham, Robbing Millions, BUFFAL., Mimi Waterfall en Balthazar onze lijst. Waar wacht je nog op? Checken die muziek!

Muzikaal beweegt Transfer To Graham zich ergens tussen de lyrische stukken van Pat Metheny en de variatie van Khuangbin. Het is de perfecte muziek om op te dagdromen in een hangmat. Geen easy listening lounge trouwens, maar muziek met inhoud en veel afwisseling. Lukas Coussement mag best tevreden zijn met deze overtuigende debuutplaat vol prachtige, dromerige tracks.

Lucien Fraipont leefde maandenlang als kluizenaar om Holiday Inside in te blikken. Hij heeft het album thuis opgenomen in de keuken en in zijn thuisstudio. De songs zijn gemixt en geproducet door Shags Chamberlain (Drugdealer, Mac Demarco) in L.A. Voor dit album liet de Brusselaar zich beïnvloeden door verschillende avant-pop artiesten zoals R. Stevie Moore en Scritti Politti, en natuurlijk heeft hij zijn jazz-achtergrond ook gebruikt. Robbing Millions in een bepaald genre categoriseren zal altijd moeilijk blijven want de achttien nummers op deze langspeler gaan alle kanten uit, van kitscherige pop tot uitgelaten jazz. Met andere woorden: deze plaat is een eclectisch feest.

We zijn altijd nieuwsgierig naar nieuwe nummers van BUFFAL., de in Antwerpen gevestigde rapper, producer en sound engineer Bram Van Duffel. Na de clip van Barry Blanco lanceert BUFFAL. het nummer Kopzorg. De intro van Kopzorg start met het vallen van lege flessen. BUFFAL. rapt zijn realistische teksten op een relaxte vibe zoals we van hem gewoon zijn. De outro is dan weer atypisch wanneer de muziek wegvalt en het refrein herhaald wordt door een beschonken BUFFAL.

Al sinds we Mimi Waterfall twee jaar geleden zagen optreden op Sound Track in Mechelen, keken we uit naar haar eerste single. “Een meisje met een klok van een stem en bakken podiumprésence”, vonden we toen. Nu is het zover.

Toepasselijk heet haar eerste wapenfeit Release. Hier staat die titel voor verlossing. Met “I release all expectations from and around me/ I am at peace with everything that is outside me” maakt Mimi duidelijk wat ze wil: helemaal zichzelf zijn, zonder zich iets aan te trekken van hoe anderen oordelen. De tekst van Release is eenvoudig, maar oprecht, met regels als “Love, beauty, and harmony/ That is all that I strive to be.” Snaren en slagwerk klateren als ijsblokjes in je glas op een snikhete dag, maar het is toch vooral Mimi’s stem die van een uitzonderlijke soort honing gemaakt is. Misschien trekt ze zich niets aan van wat wij vinden, maar we zeggen het toch maar: van deze zangeres horen we graag meer.

Het gaat goed met de mannen van Balthazar, de nieuwe plaat Sand werd terecht overal lovend onthaald. Hun try-out in De Casino en de twee shows op Werchter Parklife waren onmiddellijk uitverkocht. Het was dus nog eens tijd om een single uit het album op de wereld los te laten. Ze kozen voor het groovy Linger On. Ook weer een nummer dat serieus op de dansbenen werkt.  Het was voor Maarten Devoldere en co waarschijnlijk heel moeilijk om te kiezen welke single ze zouden uitbrengen uit deze plaat, gewoonweg omdat dit album vol catchy singles staat.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More