Home nieuws Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Ook deze week staat woensdag opnieuw garant voor een Belgische kwaliteitsinjectie. Laat je volledig onderdompelen deze week door nieuwe releases van Candle Bags, Reinhard Vanbergen en Charlotte Caluwaerts, Individual Friends, Square Motion en Tin Fingers in onze Luminous Belge Spotify lijst.

Wat de pittige frontlady Inge Henrotay ooit samen met broer Dirk startte als Candle Bags, zet ze nu al een hele tijd voort met Seppe Dausi en Robson Mangelschots. Het trio liet al meerdere vurige singles op ons los en daar haakt de nieuwe WildWalder zeker aan vast. Eddy’s gitaarwerk opent de track, waarna Inges woorden meteen pittig en klaar klinken. Hoekige klanken in stem en geroffel van de drums leiden, telkens oplopend, tot het energieke refrein, dat iedere keer weer even losbarst. Voor de clip trok Candle Bags naar het bosje ‘Waltwilder’ in Bilzen en met de tekst drukken ze ons op het hart dat er overal schoonheid te vinden is. Ook in een drukke, razende wereld, ook in tijden waarin veel stilvalt. “Every corner holds a gift, when you seek, you will find.” Een boodschap van hoop. “I know you’re not blind.”

Ieder nummer op Souvenirs de Bon Goût is genoemd naar iemand uit de crew van het restaurant Chambre Séparée. Caluwaerts schreef de teksten in het Frans, omdat die taal beter de nuances en gelaagdheid weergeeft wanneer het over eten gaat. Het album heeft dan ook een typische Franse vibe. We horen hier en daar invloeden van Serge Gainsbourg, Franse bubblegumpop en de ambient lounge van Air. Het werd een heel smaakvol album met een onbezonnen, relaxte vibe die een zomerse sfeer oproept. Van Vanbergen weten we al langer dat hij knappe composities kan schrijven, de dromerige stem van Caluwaerts past daar perfect bij.

Het bonte, kleurrijke gezelschap Individual Friends brengt op hun naamloos debuut elf songs in het Engels, Nederlands, Frans en Spaans. Ze gooien Franse, Vlaamse, Europese, Noord-Amerikaanse en Afrikaanse cultuur in een grote pot en maken er hun eigen, unieke sound mee vol kosmopolitische geluiden. Zo overschrijdt het collectief alle grenzen met een unieke smeltkroes van contrasterende maar altijd verlichtende ideeën. Het spreekt voor zich dat dit een eclectisch album is dat je meeneemt op een trip door verschillende landen en genres. We horen op Individual Friends een soort van Ry Cooder-blues. 

Heads Up van Square Motion gaat over oppervlakkige relaties, het erbij willen horen op basis van status en de hypocrisie die daarmee gepaard gaat. Iets wat Lambrecht ook laat zien op de hoes waarop een blokje goud te zien is dat boven een zwembad zweeft wat dan weer een referentie is naar een lege, kartonnen doos. Op deze nieuwe single Heads Up horen we cyberpunk die in de buurt komt van The Cassandra Complex en Alien Sex Fiend (zonder de chaos elementen) en die gemengd wordt met de brave electro van Kraftwerk en Tiga.

Happy Family van Tin Fingers gaat over eenzaamheid en mentale gezondheid maar de muziek klinkt heel vrolijk en luchtig. Die vreugde versus verdriet tegenstelling is voor Tin Fingers zeer dubbel maar tegelijkertijd ook heel comfortabel. Ze nodigen iedereen uit om zich aan te sluiten bij de Happy Family. Ondertussen weten we dat Tin Fingers-composities altijd heel aanstekelijk en dansbaar zijn ook al zingt Machelinckx op een innemende, emotionele manier. Het is een zalige combinatie die ook werkt bij deze Happy Family. Het nummer blijft in ons hoofd hangen en dat is altijd een goed teken.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More