Home Belgisch Lockdown bij Frits & Chris thuis

Lockdown bij Frits & Chris thuis

by Nel Mertens

“Ik kom terug…” Heel geruststellend laten Frits & Chris weten dat nog enkel de weg naar huis voor hen ligt, maar dat ze liefhebben en thuiskomen. “Frits & Chris?” horen we jullie denken en muzikaal is de link wellicht moeilijk te leggen, maar het gaat over Frits Standaert, gitarist bij Red Zebra, samen met zanger Chris Vandevorst.

Antwerpen. Zo’n 13 jaar geleden producete Frits de plaat van Chris’ toenmalige band Divan Express. En ook toen gingen ze al even samen aan de slag. Frits vond bij Chris de warme, donker onderkoelde stem die bij zijn elektronische coverversies van guitar-driven newwavenummers van o.a. The Sound, Siouxsie and the Banshees of The Stranglers paste. Ze namen zo’n tiental nummers op en experimenteerden verder met elektronische versies van Nederlandstalige liedjes van o.a. Noordkaap, Bram Vermeulen en Nederlandstalige versies van Engelstalige songs. Hun samenwerking eindigde abrupt, wanneer Frits zijn studio kwijt raakte.

Nadien keerde Frits terug naar zijn geboortestad Gent en begon bij A New Dark Age en Red Zebra te spelen. De opnames die hij met Chris maakte bleven 8 jaar lang op een harddisk in een verhuisdoos bewaard, tot hij ontdekte dat ook Chris naar Gent verhuisd was. Vorig jaar pikten ze de draad weer op en gingen verder van waar ze 10 jaar eerder gestopt waren. Het duo ‘Frits & Chris’ is dus herboren. Of hoe een “graveyard hard drive” weer tot leven kwam!

En toch is het met deze covers niet hun bedoeling om een doorsnee coverband te worden. De nummers binnenstebuiten keren en graven tot ze zien wat er binnenin zit: de song, het gevoel, inhoud en tekst, los van een genre, de artiest of het zelfbeeld van de fans. Om het nummer, in een onverwachtse uitvoering, een andere charme te geven.

Hun eerste nummer Thuis vonden ze een toepasselijke cover in deze periode. Eén van hun lichtste nummers, dat het meest aanleunt bij een hedendaagse popsound. Troostend parelende sounds krijgen we in een eerste lockdownnummer van Frits & Chris. Thuis. Nergens beter dan thuis. Zo eenvoudig is het.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More