Home nieuws ERIIS steunt Black Live Matters met debuutsingle

ERIIS steunt Black Live Matters met debuutsingle

by Nel Mertens

Chaos, strijd en onenigheid. Drie woorden die de betekenisvolle lading van het woord ERIIS dekken. Drie vrouwen in een nieuw muzikaal verbond met een boodschap. Naomi Sijmons (Reena Riot), Mirabelle Van de Put (Nightwitches) en Laura Lee Schultz (Down the Lees) vormen een trio van stemmen, grote vuile drums en vervormde gitaren. ERIIS.

Ze vonden elkaar en zich losrukkend vanuit een persoonlijk onvrede, begonnen ze samen nummers te schrijven. In het voorjaar van 2020 stonden studiotijd, hun coming-out-feest en optredens op hun agenda. Tot de pandemie zich daar tussen wrong: “Alles lag stil. Een ongekende verandering stond voor de deur: ‘Hoe gaan we verder in het ‘nieuwe normaal’ en hoe moeten we verder in deze wereld?’ Toen sloeg de revolutie van de wereldrace toe. Enge, uitdagende en spannende tijden, voor iedereen maar vooral voor people of colour. Opnieuw ontsteekt #Blacklivesmatter, terecht, de vlam: We kunnen niet langer toekijken hoe deze 2 virussen – Covid-19 én racisme – onze wereld verwoesten.”

De drie ervaren muzikanten laten met Tulsa voor het eerst hun gezamenlijke chemie weerklinken in een aanklacht tegen de Tulsa Race Riots, die plaatsvonden in 1921 in de USA. De gebeurtenis wordt verteld vanuit het perspectief van een bewoner die tijdens het bloedbad een zwarte familie beschermt. “They were cold and desolate, I saw them bathe in blood, bathe in blood blisters. Nowhere to go I gave them bread and sheets to rest. Praying on their beds.”

Het werd duidelijk dat ERIIS de gelegenheid had om waarheden te spreken maar ook om een bijdrage te leveren aan het afschaffen van systematisch racisme: “De Tulsa rellen vonden plaats in de USA, maar racisme bestaat over de hele wereld, ook in België.”

En dat schreeuwt de hele sfeer van het nummer ook uit. Loodzware drumslagen raken meteen en met de lage bas van Mirabelle, woeste drums van LL en de kreten van Naomi’s gitaar, draagt het nummer toch enorm veel fragiliteit mee. De sterke vocals benadrukken de emotionele lading. Noami, LL en Mirabelle laten de uitersten van hun getalenteerde mogelijkheden horen. Schreeuwend en brullend vol weerzin, angst en wanhoop, maar regelmatig ook vol rust in vredige warmte.

Iedereen die heeft meegewerkt aan het schrijven, opnemen en promoten van deze track heeft zijn tijd aan dit initiatief geschonken. Maar de opbrengst van deze single wordt integraal aan Belgian Network for Black Lives geschonken.

Tulsa kwam in samenwerking tot stand, door: Naomi Sijmons (gitaar, zang), Mirabelle Van de Put (bas, zang) en Laura Lee Schultz (drums, zang) als zangeressen/ muzikanten in Studio 42 (Repetitie Studio – Gent, België), in samenwerking met Sam Baguet (videograaf), Michael Neyt (opname, mixing – Jetson Studios – Kortrijk, België) en Stuart McKillop (mastering – Raincity Recorders – Vancouver, Canada).

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More