Home nieuws Een duik in de punkgeschiedenis van Leuven en 25 jaar Ulrikes Dream

Een duik in de punkgeschiedenis van Leuven en 25 jaar Ulrikes Dream

by Ann Cnockaert

Sommigen kijken met heimwee terug naar het tijdperk voor internet, voor je overspoeld werd door sociale media. Van FOMO hadden de jongelui geen last, want ze hadden hun eigen methode om gelijkgezinden op de hoogte te brengen van de punkfeestjes in het Leuvense.

De collectie Leuvense Underground van de Leuvense Erfgoedcel, opgestart in 2013, neemt je aan de hand van concertaffiches en flyers mee naar verdwenen fuifzalen, obscure bands en anarchistische protestacties. De afgelopen maanden werd de collectie in erfgoeddatabank Erfgoedplus.be grondig uitgebreid. Het gaat om rommelig gelay-oute pamfletten, gefotokopieerde strooibrieven, vaak op recyclagepapier gedrukt en met een botte schaar geknipt of scheef gesneden. Het materiaal komt vooral uit de anarchistische scene tussen 1990 en 2010.

Het nieuwe materiaal bestaat uit drie delen:
Een eerste deel documenteert het bestaan van de actiegroep AK PINO (1992-1996), een anarchistisch collectief dat al eens hamburgerrestaurants blokkeerde en geregeld de straat op trok om alle mogelijke onrecht aan te klagen.

Een tweede deel vertelt over de periode van 1998-2007: van de prille krakersbeweging die ontstond na de sluiting van JH Clockwork tot en met de ontruiming van krakersbolwerk Villa Squattus Dei in de Schapenstraat.

En een derde deel, tenslotte, bestaat uit concertaffiches en flyers van de oudste nog actieve Leuvense punkband, Ulrikes Dream (1997-heden).

Wie Ulrikes Dream graag live aan het werk ziet, kan op zaterdag 17 december 2022 in jeugdhuis Sojo terecht, waar de punkband haar 25-jarig bestaan viert.

Facebookevenement Ulrikes DreamDe collectie Leuvense Underground

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More