Home nieuws De gesloten deuren van De Roma

De gesloten deuren van De Roma

by Nel Mertens

Dat 2020 een doodsteek zou worden voor de evenementensector, voelden we aankomen. We vrezen dat Concertzaal De Roma (Borgerhout) de eerste in de rij zal zijn, want ze lieten weten dat ze de deuren sluiten voor dit jaar. Men hoopt op een heropening vanaf januari 2021.

De sluiting is de enige kans om de crisis te overleven als concertzaal en volksschouwburg. Het virus woekert te wild om dit najaar een stabiele culturele plek te kunnen zijn voor publiek en artiesten: “De concertzaal is er op voorzien om 1900 toeschouwers te ontvangen. De toegelaten capaciteit voor culturele evenementen blijft voor ons te laag om te overleven. Ons publiek krijgt te weinig zekerheid dat concerten effectief kunnen doorgaan. Ons engagement naar artiesten is te onzeker.”

De verminderde capaciteit zorgt voor minder inkomsten van tickets en drankverkoop. En dat is waar De Roma op steunt. Door de zaal te sluiten, kunnen de kosten beperkt worden: “Concerten plannen, promoten en terug afgelasten is immers ook een intensieve en dure zaak. Zeker als daar geen inkomsten tegenover staan. We zullen de tussentijd gebruiken om bijkomende steun te zoeken voor de geleden schade en voor de lagere inkomsten die in 2021 zeker nog volgen. Openen voor een volle capaciteit van 1.900 mensen lijkt onmogelijk binnen afzienbare tijd. We zoeken dus naar alternatieve financiering om met minder tickethouders onze programmatie weer tot leven te wekken. We vloeken, maar er is geen andere weg.”

De 470 vrijwilligers en medewerkers kunnen, na maanden van annuleringen en terugbetalingen, uitkijken naar een positieve heropstart in januari.

Het Roma-restaurant Amor blijft open. Vanaf september gaat daar opnieuw ‘Muziek aan tafel’ door: genieten van een driegangenmenu, met een aansluitend concert voor beperkt publiek.

“Samen met ons lijdt de hele cultuursector, publiek, artiesten en aanbieders zoals De Roma. Dat terwijl muziek, theater, literatuur en beeldende kunst zoveel houvast bieden in deze onzekere tijden. Er zal veel steun nodig zijn, langs alle kanten. We hopen dat artiesten de sterkte vinden om deze periode door te komen. Wij hopen dat wij gauw terug het podium kunnen zijn, waarop zij schitteren. Wij hunkeren naar onze bezoekers en pinken een traan weg. Wij vechten om er terug te kunnen staan. Wij geven niet op. Geef ons ook niet op”, laat algemeen coördinator Danielle Dierckx horen.

Mensen die tickets hadden voor een concert in 2020, worden persoonlijk op de hoogte gehouden via mail. Voor info kan je telefonisch contact opnemen tussen 21/8 en 18/9, op vrijdag tussen 10-12.30 uur (03/600.16.60).

We duimen mee voor de heropening in 2021, want er staan al heel wat fijne namen op het programma!

Ook jij, als muziekliefhebber, kan De Roma alvast steunen, door tickets voor 2021 te kopen, een gift te doen, iemand een waardebon te schenken of een ticket van een afgelast concert te doneren. Meer info hierover via de website.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More