Home nieuws De Delvers in Obsessie voor Siglo XX

De Delvers in Obsessie voor Siglo XX

by Nel Mertens

“Ik zoek naar jouw obsessie!”

Vorig jaar was de obsessie voor concertorganisator Into The Dark even volledig gewijd aan de band Siglo XX. De band werd 40 en er werd een erg fijne tribute-avond georganiseerd, waarin The Arch, Struggler, Xtort en ook De Delvers eigen versies van Siglo XX-nummers brachten.

Zoals we hen kennen, deed het nachtorkest De Delvers dit in het Nederlands, wat er wel een heel eigen toets aan gaf. Zo werden Whispers en Obsession hertaald naar Fluisteringen en Obsessie. Dries Emmerechts (zang, gitaar), Laurens Primusz (gitaar, zang), Silke Verslype (toetsen, zang), Menno Buggenhout (gitaar, beats) en Tom Kets (bas, zang) konden het Feestpaleis in Boom even inpalmen om er een opname van te maken tijdens een live-sessie. De opnames zouden normaal gezien uitgebracht worden in aanloop naar enkele (ondertussen uitgestelde dan wel afgelaste) optredens zoals W-festival, instore concertjes in Nederland op Record Store Day, enkele zomerfestivals… Omdat publieke evenementen al een hele tijd niet mogelijk zijn en het publiek nog steeds in zijn eigen feestpaleis dient te blijven, delen ze de videoclips graag.

Het nummer Whispers is er eentje uit de vroege Siglo XX-periode, en sprak De Delvers enorm aan: “Een nummer dat muzikaal en tekstueel bijna ‘chirurgisch precies’ weergeeft hoe het voelt om tegen je donkerste gedachten te vechten. De huidige coronacrisis maakt het nummer op een bepaalde manier ook brandend en bijtend actueel. Velen voelen zich alleen. Alleen met soms sombere gedachten. Vele hulpkreten vinden geen gehoor. ‘Ik wil roepen mijn mond blijft toe’.” 

(Her)lees hier een eerder artikel rond het nummer Fluisteringen, waarvan we de opname een week terug reeds te zien kregen.

Maar ook Obsession trok hen meteen aan: “Dit nummer geeft perfect weer wat de muziek van Siglo XX volgens ons zo uniek maakt. De muziek, de woorden: ze vallen op een bijzondere manier samen en nemen je helemaal mee in de thematiek van het nummer. Het is een heel beklemmend nummer. Door de herhaling van het woord ‘obsessie’ krijgt het nummer ook iets heel dwangmatig. Het personage uit het nummer kan niet meer ontsnappen aan zijn gedachten, maar ook voor de luisteraar lijkt er geen uitweg meer mogelijk. Alles Donker, Alles zwart.” De track werd in de vroege jaren 80 door Siglo XX oorspronkelijk in een heerlijk kille sfeer werd neergezet en voorzien werd van speelse ritmes en spitsvondig fijne gitaarlijnen. Door De Delvers werd het instrumentaal verrijkt met een grimmig repetitieve bas, herhalende vocals die Dries Emmerechts perfect liggen, psychedelisch speelse synthlijntjes en de uitvergroting van het gitaarwerk, dat hier een schitterende rol krijgt.  

Website / Facebook / Siglo XX / Into The Dark

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More