Home nieuws De 24 uur van Consouling

De 24 uur van Consouling

by Nel Mertens

Een etmaal lang ondergedompeld worden in de sound die het Gentse label Consouling te bieden heeft. We wéten dat dat garant staat voor 24 uur experimentele kwaliteit. Op 2 en 3 oktober kan je meegenieten van vier optredens die je – niet via streaming – helemaal live én coronaproof kan meemaken in het Lakenmetershuis in Gent tijdens 24 Hours Of Deep Listening.

Het zijn onzekere tijden en al zeker voor artiesten, labels en organisatoren. Maar met trots presenteert Consouling 24 Hours Of Deep Listening, wat een hybride festival voor een wereldwijde gemeenschap hoopt te zijn.

Aidan Baker kondigde zijn nieuwe album There Not There aan en laat dit voor het eerst horen op 2/10. En dat belooft een bijzondere combinatie van minimalistisch postrock en gestructureerde ambient noise. Daarnaast maak je ook kennis met de Amerikaanse Thelma Ramon, die zich ondertussen al enkele jaren in West-Vlaanderen vestigde. Een nieuwe artieste onder het dak van Consouling, dus de eerste kans om een glimp op te vangen van de soundtrack van haar belevenissen in het ontwakende leven, dromen en nachtmerries van haar gloednieuwe album Vultures.

Daarnaast stelt Eleonora de eerste single Amos voor uit het nieuwe album Mere, dat verschijnt op 6 november. Een co-release tussen DUNK! RECORDS (lp) & Consouling (cd)! En ook O V T R E N O I R deelt het openingsnummer Phantom Pain uit hun nieuwe album Fields Of Fire.

Innerwoud, het soloproject van contrabassist en componist Pieter-Jan Van Assche laat deze keer een bijzondere samenwerking klinken: de ambient / drone / neoklassieke sound van Innerwoud gaat deze keer hand in hand met sopraan Astrid Stockman.

Hoewel het koppel bekend stond voor albums in de extreme metalscene, laten Olivier J.LW en Michelle Nocon met hun nieuw muzikaal project Of Blood And Mercury een mix van donkere pop, ambient met een vleugje nostalgische synths horen.

Instrumentaal en psychedelisch. E n d l i n g r  brengt donkere stukken die resulteren in een totaalervaring van vervreemding, isolatie, dystopie en heimwee naar ongerepte natuur. Een filmisch geluid (film noir) met grootstedelijke allures!

Voeg daar ook nog de humeurige elektronica van Adriaan De Roover en het geestverruimende geluid van Yodok III aan toe, als een studie in de avant-garde, die zowel elementen van jazz, (post) rock en zelfs klassiek verklankt.

Naast de optredens, zijn er ook paneldiscussies tussen artiesten en experts, waaronder eentje rond COVID (of het ‘nieuwe normaal’ sinds maart 2020) dat gemodereerd wordt door Jan Pauly van het muziekplatform Vi.be. Verder is er ook een ‘Care Talk’: hierbij gaat muziekfilosoof Tomas Serrien in gesprek met mantelzorgers over de kracht van muziek en hoe deze ingezet kan worden in het teken van gezondheid en welzijn.

Naast muziek en filosoferen, is er ook kunst, want Consouling mag ook een ​​nieuwe Peter Baele-fototentoonstelling organiseren tijdens het festival. Baele’s werk resoneert echt met de esthetiek van Consouling en is daarmee de visuele ruggengraat voor het festival. Hele verhalen over melancholie en isolement, in de schemerzone tussen abstract en concreet.

Een meer dan knap gevulde 24 uur, dus! Meer info en updates vind je op de facebookeventpagina.

Je kan 5 tickets per persoon bestellen via deze link. Wees er snel bij, want uiteraard is de maximumcapaciteit beperkt.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More