Home nieuws Brugs stonerrockkwartet Cowboys & Aliens viert zilveren jubileum

Brugs stonerrockkwartet Cowboys & Aliens viert zilveren jubileum

by Stefaan Van Volcem

Op zaterdag 20 november viert de Brugse stonerrockband Cowboys & Aliens haar vijfentwintigste verjaardag in Cultuurzaal Daverlo. Tijdens een gala-avond zal het kwartet in wisselende bezettingen met zevenmijlslaarzen doorheen zijn muzikale palmares stappen. “Als ik met de Cowboys op een podium klauter, stap ik een andere ‘mindzone’.”

© Trees Rommelaere

In den beginne waren er, midden jaren ’90, Psycho Love en Seismic. Bij die eerste (metal)band zwaaide gitarist John Pollentier de scepter, bij die tweede (grunge)groep droeg Henk Vanhee de kapiteinsband.

Vanhee: “Er was een wederzijdse bewondering en na wat aarzelende aanzetten, besloten John en ik een nieuwe band te vormen. Cowboys & Aliens was geboren.”

Pollentier ging zijn gitaar naar C stemmen en met Kris Vandekerckhove op bas en Peter Gaelens evolueerde C&A zoetjesaan naar de bezetting die het langst stand zou houden. Met de albums A Trip to the Stonehenge Colony (2000) en twee jaar later Love Sex Volume zette het viertal het genre stonerrock, zowat uitgevonden door Kyuss (de band van Josh Homme voor Queens of the Stone Age), op de vaderlandse kaart.

Pollentier: “Plots toerden we met Monster Magnet en deden we het voorprogramma van Deep Purple in Vorst Nationaal.”

Met Language of Superstars (2004) pikte ook Studio Brussel de Bruggelingen op. Herman Schueremans boekte hen als support voor Soulfly.

Vanhee: “De commerciële doorbraak is er niet gekomen. Omdat we gewisseld hadden van bezetting en hierdoor de sfeer in de band niet top was.”

In 2006 gaf C&A een afscheidsoptreden in jeugdhuis Comma.

Vanhee: “Enkele jaren later brak Facebook door en op dit sociale medium gonsde er een buzz rond onze band. Voor ons aanleiding om opnieuw de draad op te pikken.”

Sinds 2011 verschenen nog twee ep’s en het in 2018 uitgebrachte album Horses of Rebellion.

Vanhee: “Zodra John op een podium zijn gitaarmotief speelt en de songs beginnen te rollen, stap ik in een zeer particuliere wereld. Planeet Henk. Een plek waar ik me helemaal in kan geven. Mijn flarden tekst die pas veel later hun betekenis voor mezelf onthullen, beklemmen mij dan, in die mate dat John soms bevreesd is dat ik een toeval zal krijgen. (lacht) De Cowboys zijn voor mij pure therapie. Daarom houd ik ook zo vast aan deze band en bereiden we een achtste release voor. Die komt er volgend jaar aan. Het gaat om een ep, die Burn! zal heten.”

Voor tickets voor het jubileumconcert en verdere info kan je hier terecht

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More