Home Belgisch BELGISCH ALFABET: U – URBANUS

BELGISCH ALFABET: U – URBANUS

by Filip Verbeeck

Urbanus werd geboren als Urbain Servranckx in 1949. Hij is bekend als komiek, cabaretier, muzikant, stripfiguur en acteur.

Zijn eerste muzikale stappen deed hij begin jaren 70 met zijn begeleidingsband Van Anus. In 1974 ging hij solo verder als Urbanus Van Anus. Zo bracht hij dat jaar ook zijn eerste plaat uit: Urbanus Van Anus Leevend. Hier stonden al direct een paar klassiekers op als Gigippeke en De Wereld Is Om Zeep.

Einde jaren 70 veranderde hij op aanraden van Drs. P. zijn naam naar Urbanus. Tijdens zijn carrière speelde hij mee in een 10-tal films, was hij te zien in verschillende televisieprogramma’s en bracht hij meer dan 20 platen en tientallen singles uit.

Met 150.000 verkochte exemplaren was zijn grootste hit Bakske Vol Met Stro uit 1979. Een nummer waarvoor hij bakken kritiek kreeg vanuit de katholieke kerk en van vele gelovigen.

Enkele weetjes:
– Urbanus’ manager is al jaar en dag Mister Pinkpop Jan Smeets.
– Er zijn meer dan 8 miljoen strips van Urbanus verkocht.
– De Heideroosjes hebben hun naam uit een sketch van Urbanus.

Conclusie: met zo een palmares mag je zeggen dat Urbanus Vlaams cultureel erfgoed is en we hopen dat hij dat nog lang mag blijven.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More