Home Belgisch BELGISCH ALFABET F: FILTHY HORSE

BELGISCH ALFABET F: FILTHY HORSE

by Luminous Dash

Na 30 jaar muziek te componeren uit de pure klei van zijn roots, aan de eeuwig stromende Schelde, kwam Francis Van den Broeck 2 jaar geleden met Filthy Horse op de proppen. Filthy Horse maakt folkrock en Van de Broeck steekt niet onder stoelen of banken dat The Pogues een inspiratiebron zijn voor hem. Sommige nummers zijn zelfs een ode aan de band!

© Filthy Horse

Filthy Horse werd opgericht samen met Peter Van den Broeck (contrabas), Dries Verhelst (drums) en Matthias Bynens (viool). Matthias verhuist jammer genoeg naar München en de enige echte ‘Beardbarian’ Yves de Waele wordt een waardige vervanger. De Nederlandse accordeonist, mandolinespeler, allround gitarist Wouter Verhelst komt al na enkele maanden de groep versterken. Ilse van Dooren doet de backings.

Na één jaar is het al meteen prijs en verschijnt het eerste album War & Beer. Voor deze albumrelease doet de band een beroep op een kleine blazerssectie: Kris Willocx op de trompet, Christophe Claessens op saxofoon en tin whistle, Pelle Van den Broeck op de trombone. Ze worden meteen ook opgenomen in de vaste bezetting. Leuk weetje: hoewel drie van de bandleden dezelfde naam hebben, is niemand familie van elkaar!

Er volgen tal van optredens in cafés maar ook op enkele gezellige festivals. Vier singels worden gedraaid op verschillende digitale radiostations en krijgen een plaatsje in de Bel15 Hitlijst (Belgisch werk, niet Nederlandstalig). Alleen playtime op de nationale radio ontbreekt nog.

Ondanks de coronacrisis blijft Filthy Horse niet bij de pakken zitten want ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuw album. The Mirror, met Dominique van Malder (radio Gaga, Albatros, etc) in de videoclip, was daarvan al een voorsmaakje. De recensie van het nummer kan je hier lezen. Voor de productie van het album zal de band een beroep doen op niemand minder dan Guy Swinnen, de frontman van The Scabs.

De band speelde al op diverse locaties. Filthy Horse is dan ook een echte live band. Er werd een tour door Nederland gepland, maar corona gooide roet in het eten. Gelukkig hebben de meeste organisatoren hun volledige programma verplaatst, waardoor je Filthy Horse ongetwijfeld in de toekomst live zal kunnen bewonderen… hopelijk in de zomer van 2021.

Voor meer info: www.filthyhorse.be of te beluisteren via de streamingdiensten.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More