Home nieuws Baroeg in Rotterdam wordt gesloopt

Baroeg in Rotterdam wordt gesloopt

by Nel Mertens

Baroeg, sinds 1981 het oudste poppodium van Rotterdam (NL), staat bekend als dé plek waar je terecht kan voor een knap aanbod aan (hardere) alternatieve muziek en is zelfs benoemd tot Cultureel Rotterdams Erfgoed.

Na 43 jaar een thuis te zijn voor nationale en internationale artiesten en hun fans, willen de gemeente Rotterdam, artiesten en bezoekers investeren in een podium dat klaar is voor de toekomst. Het gebouw was destijds ontworpen als jeugdcentrum in plaats van als poppodium.

Foto (© Lars Mars

Het intussen verouderde, maar legendarische gebouw wordt dus afgebroken. Het bureau voor architectuur en stedenbouw Diederendirrix zorgt voor een nieuw ontwerp en de uitwerking van een nieuwbouw.

Baroeg kan nu uitkijken naar een gloednieuw gebouw, voorzien van een prachtige concertzaal, met een ruimere backstage voor de artiesten en betere kantoorfaciliteiten.

Als het pand wordt opgeleverd, is Baroeg klaar voor de toekomst en kan het nog beter gaan doen waar het goed in is: het publiek vermaken, gelijkgestemden bij elkaar brengen en talent tot wasdom laten komen. Een belangrijke missie van Baroeg is het behoud van de huiskamersfeer.

In de zomer van 2024 starten de sloopwerken. Het nieuwe podium opent naar verwachting in het najaar van 2025 de deuren. In de tussentijd gaat Baroeg bands programmeren op andere locaties in de stad, waaronder V11, Maassilo, Podium Grounds, Rotown en SoundVille en uiteraard het jaarlijkse festival Baroeg Open Air in het Zuiderpark.

Om het publiek afscheid te laten nemen van het huidige pand zorgt Baroeg voor een zeer divers programma in maart en april. Op deze manier wil de organisatie elke doelgroep de mogelijkheid geven om afscheid te nemen.

Zo is er op vrijdag 29 maart een laatste 80’s + More!– avond met een optreden van Toontje Lager, een band die na bijna 40 jaar terugkeert in Baroeg. Ook worden er voor de laatste keer edities van Festerfest, Downward Spiral, Submit Fest En Live Hard Or Die Fest opgezet.

In het laatste weekend van april kan er op vrijdag 26 april tot in de late uurtjes gedanst worden tijdens Emo Night Mainland en op zaterdag 27 april vindt het gratis Koningsdag Festival plaats met zeven energieke bands uiteenlopende harde en alternatieve genres. Tot slot vinden op zondag 28 april de allerlaatste optredens in het huidige pand plaats met het festival Veneration Of The Dead. Dit is de tiende editie van het festival en is tevens het langstlopende black metal festival van Nederland.

Vanaf mei programmeert Baroeg onder de noemer Baroeg On Tour in andere zalen in Rotterdam. Zo staat op 2 mei de Engelse dreampopband Cranes in Maassilo, komt de Griekse stonerband Godsleep op 12 mei naar SoundVille, speelt de Italiaanse doomband Ufomammut op 25 mei in Grounds en geeft de Poolse deathmetalband Vader op 2 juli een optreden in Maassilo. Nog meer aankondigingen volgen.

Tickets en meer informatie zijn te vinden op de website van Baroeg.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More