Home Live ZONDERWERK (Dijf Sanders + Linde Carrijn), Antwerpen, DNS Studio (17/02/2022)

ZONDERWERK (Dijf Sanders + Linde Carrijn), Antwerpen, DNS Studio (17/02/2022)

by Bart Verlent

Linde Carrijn creëert, naast haar werk als actrice en theatermaker, geluid voor voorstellingen en performances. Ook maakt ze samen met Maxim Storms een kruisbestuiving tussen muziek en performance onder de naam Brik Tu-Tok. Voor Zonderwerk werkt ze samen met geluidskunstenaar Dijf Sanders. Samen maken ze soundtracks bij bestaande schilderijen, graphic novels, architectuur, installaties… Het duo gebruikt hiervoor oude samplers, tapemachines, akoestische en digitale instrumenten.

In 2020 zorgde het duo voor geluid bij Babel, een voorstelling van architect Steve Salembier voor Muziektheater LOD en vorig jaar maakten ze muziek bij vier zelf gekozen werken in het Brugse Groeningemuseum.

© Zonderwerk

Voor het eerst speelde Zonderwerk live en voor publiek in een aantal zalen in Vlaanderen. Wij gingen een kijkje nemen in De Studio in Antwerpen waar het duo hun derde liveshow bracht.

Midden op het podium stonden keyboards, samplers, een viool en verschillende attributen, daarachter stond een groot scherm waarop foto’s van de schilderijen geprojecteerd werden. Linde en Dijf namen plaats tegenover elkaar, zetten elk hun hoofdtelefoon op en namen ons mee op een fijne trip door hun zelfgemaakte mini-museum.

We kregen acht werken te zien (onder andere van Roger Raveel, Edmond Van Hove, Delphine Somers, Brecht Evens en Jean Brusselmans) die werden voorzien van een unieke soundtrack. Met aangepaste samples van vogels, donder, wind, water en voetstappen in de modder kwamen de schilderijen tot leven. Soms met een kleine knipoog maar altijd smaakvol. Er werd ook wondermooie muziek gemaakt die we nog het beste kunnen omschrijven als een soort van new age/chill out muziek. Linde zorgde voor vioolwerk en maakte ter plaatse samples van het geluid van een draaiende oude koffiemolen en een fluitje.

Carrijn en Sanders zetten het publiek aan om eens wat langer naar een kunstwerk te kijken en zo – dankzij de muziek – ook meer details op te merken in de schilderijen. Toch had je de kunstwerken niet echt nodig om je totaal te laten meeslepen door de intrigerende muziek, die kon eigenlijk best op zichzelf staan.

Zonderwerk is een boeiend en origineel concept en de twee muzikanten voelen en vullen elkaar perfect aan wat voor een magische ervaring zorgt. Wat ons betreft mag deze knappe soundtrack ook fysiek worden uitgebracht want die is meer dan de moeite waard.

Op woensdag 9 maart staat Zonderwerk in De Koer in Gent met in het voorprogramma L. Jacobs.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More