Home Belgisch YUMA & STAYINBEDPROPAGANDA Gent, Kinky Star (04/07/2024)

YUMA & STAYINBEDPROPAGANDA Gent, Kinky Star (04/07/2024)

by Wouter De Sutter

Twee piepjonge bands op de Kinky Star planken afgelopen donderdag met Yuma en het muzikale collectief met de nogal onmogelijke roepnaam Stayinbedpropaganda. De passage van beide bands was twee maal goed voor een stevig schot in de roos. Eens te meer hadden de afwezigen ongelijk. Er is nog talent sire!

YUMA – © Wouter De Sutter

Yuma Claeys, frontvrouw van de eerste band, ging solo en akoestisch van start voor een half om half gevulde Kinky Star. Ze bewees, me and my guitar-gewijs, meteen over het nodige zangtalent en vocale bereik te beschikken. Wat een stem! Na drie nummers kreeg ze versterking van haar band die prompt verschillende genres van de zachtmoedige soort in de mixer gooide.

De eclectische mix van folk, poprock en elektronica – beetje stijl Bon Iver – mocht er wezen. Vervelen deed het geen moment. De single Heartbeat, eind vorig jaar uitgekomen, maakte een zeer goede indruk. Na drie kwartier werd fraai afgesloten met Breathe.

STAYINBEDPROPAGANDA – © Wouter De Sutter

Stayinbedpropaganda gooide het over een geheel andere boeg met onorthodoxe rammelrock genre Car Seat Headrest. Daar deed het bij momenten toch hard aan denken. Anyway; lo-fi approach met veel nonchalant krasselende gitaren. Complexloos opgeleukt met vanallesennogwat: glitchy elektro, grungy dingen, een accordeon (!) en krakende ambient soundscapes die zich veraf hielden van new age z(w)everij en andere Tibetaanse klankschalen.

De Will Toledo van dienst heette Mathijs Van Goethem, ook actief in Lintworm, en die nam zijn maten een half uur vakkundig op sleeptouw in zijn dissonant klinkende muzikale universum. Vol gefluister, vreemde ingrepen en ketelmuziek-climaxen.

Voor zover vermeldenswaard: ook nu kreeg verveling geen eerlijke kans. Paimon en afsluiter Polycoria bezorgden onze applausmeter nog het meeste werk. Bizar rondje deugddoende chaos.

Yuma: INSTAGRAM / FACEBOOK
Stayinbedpropaganda: INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More