Home Live UMM Gent, Concertfilm Minard (16/04/2021)

UMM Gent, Concertfilm Minard (16/04/2021)

by Bart Verlent

Na een creatieve pauze van anderhalf jaar is UMM er terug met nieuwe muziek. Op vrijdag 23 april verschijnt hun ep Libra. De ep klinkt, volgens de band, ruwer en eerlijker dan hun vorige werk. In 2019 debuteerden Lise Daelemans en haar band met de ep The Good Side waarop ze speelse synth-pop brengen met een experimenteel kantje. We waren benieuwd hoe UMM anno 2021 klinkt en dus keken we uit naar de livestream vanuit de Gentse Minard Schouwburg.

© Democrazy

UMM zou vorig jaar op tournee gaan door Oostenrijk, Duitsland en België als voorprogramma van Gazelle & The Bear. Door corona ging dat helaas niet door. Het was dan ook al even geleden dat de volledige band nog eens samen had opgetreden. Vorig jaar kregen we UMM wel nog te zien tijdens een aantal livesessies in duo bezetting.

Voor de livestream werkte de band samen met regisseur Tobi Jonson die dat in het verleden ook al deed met Eefje De Visser, J. Bernardt en Warhola en die heel wat van de livestreams verzorgde voor De Handelbeurs. De muzikanten zaten in een cirkel op het podium, zodat je de interactie tussen hen perfect kon zien.

UMM opende met het nieuwe Engraved dat is opgebouwd rond een zalige bas riff. Een voor één vallen de andere instrumenten in en wordt er iets wondermoois geconstrueerd. Wat een binnenkomer!

Daarna kregen we Lovesick van de eerste ep. Het nummer kreeg een jazzy invulling en maakte live nog meer indruk dan in de studioversie. Ook One klonk warmer dan de versie van de ep. UMM klinkt tegenwoordig nog intenser dan voorheen. Swallowed Up krijgt ook een nieuw warm dekentje met een aanstekelijke groove.

Aansluitend kregen we het nieuwe I’m Not Here waar we we iets van Talking Heads in horen, vooral door de Afrikaanse ritmes die later veranderen in exotische triphop. Nog meer nieuw werk horen we met Libra. Een fantastische, dromerige song met bijzondere tempo wissels en vreemde breaks die toch logisch klinken. Het blokje met nieuwe songs wordt afgesloten met het knappe, sfeervolle Thin Blue Line. UMM sloot af met het titelnummer van hun debuutplaat. Het nummer klinkt toch wat elektronischer dan hun nieuwe songs.

Na een dikke 40 minuten zijn we serieus van onze sokken geblazen door UMM. Wat een subliem geluid zet deze band neer met zalige nummers vol frisse afwisselingen. Topmuziek van topmuzikanten!

Je kan de concertfilm nog bestellen via deze link tot zondag 18 april om 20u30 en voor €5. Je krijgt bij aankoop van een ticket 50% korting op de tweede ep van UMM die volgende week verschijnt.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More