Home Belgisch SYLVIE KREUSCH Mechelen, Nona (10/11/2019).

SYLVIE KREUSCH Mechelen, Nona (10/11/2019).

by Mark Van Mullem

Of Mechelen al helemaal bekomen was van de vorige übersensuele doortocht van Sylvie Kreusch, toen met MDC II tijdens In Dreams in de Minderbroederskerk (01/06/2018), durven we sterk te betwijfelen. Zondag 10 november 2019 haalden de jongedames van In Utero Concerts de chanteuse opnieuw naar de Dijlestad. Het werd een weerom bijzonder energiek feest van souplesse en bezwerende broeierige sensualiteit, waarbij de fluweelzachte, vaak ook erotiserende stem van la Kreusch gedragen werd door tribale ritmiek en onweerstaanbare haast buitenaardse vibes.

Terwijl de voormalige frontvrouw van Soldier’s Heart en Warhaus-zangeres vorig jaar mooie dingen deed met het powertrio MDC II werkte ze ook volop aan een solocarrière. De eerste redelijk geniale exploten daarvan waren de singles Seedy Tricks en Please To Devon, nu ook terug te vinden op een eerste ep Bada Bing Bada Boom, samen met drie gloednieuwe songs. Natuurlijk stond deze release centraal in de set, die ook een aantal ‘nieuwe’ nummers bevatte die er om smeken om ook uitgebracht te worden. Van het verrukkelijke uptempo Flaunt It, Try It! naar verluidt een ‘post-break-up-song’ en ode aan het leven, mochten we twee keer genieten. Dat hadden we te danken aan de snare drum die het besloot te begeven, waardoor het optreden na dat eerste nummer werd stilgelegd. “Over tien minuutjes beginnen we er opnieuw aan, we lossen het op. Ga gerust nog iets drinken”, aldus Kreusch, die eens het euvel hersteld, zelf de mensen terug ging halen.

Ook bij de start van de show liep het eigenlijk al mis, een intro die bleef hangen, een brandalarm dat afging, … Sylvie Kreusch liet het absoluut niet aan haar hart komen: “Ok, dan maar zonder intro!”. En van zodra het optreden opnieuw was gestart met die tweede keer Flaunt It, Try It! waren Kreusch en haar band vertrokken voor een geweldig energieke trip, badend in een donker en zwoel sfeertje, met veel sensualiteit en ongelooflijke stuwende tribale ritmes.

Met de aanwezigheid van twee percussionisten, allicht geïnspireerd op haar samenwerking met MDC II, was aan ritmiek allerminst gebrek. Mattias De Craene (MDC II) was trouwens zelf ook van de partij. De topsaxofonist blies een ronduit fantastisch Come Around op gang, dat startte als donkere crooner en dan vervolgens volledig losbarstte. Met behalve die zalige sax van De Craene een ziedende en ongenadig prachtig zingende Kreusch. En ook in de hartverscheurende ballad Belle dat we als afsluiter van de set kregen, mocht De Craene schitteren met zijn koperen geweld naast Kreusch’ fluwelen prachtstem.

Onze adem stokte wanneer Sylvie Kreusch een nummer waarvan we vermoeden dat het Wild Love heet, volledig a capella bracht. Het publiek was muisstil, het enige wat je hoorde was die zeg maar gerust hemelse stem van Kreusch en wat geruis van de monitoren. Krop in de keel, haartjes op de armen recht. Zoveel schoonheid, Fenomenaal!

Het hoeft vast niet gezegd dat Seedy Tricks ongelooflijk lekker en bezwerend klonk? Absoluut onweerstaanbaar ook. Die weinigen in de zaal die het nog niet op een dansen hadden gezet, werden daar sterk toe aangemoedigd door Kreusch. “Komaan, dansen allemaal, dat geeft mij energie!” En wanneer het fantastische Please To Devon werd ingezet, trok Sylvie haar mama het podium op en vervolgens zowat iedereen op de eerste rij. En zo werkte Kreusch het nummer af, zich een weg banende tussen de vele enthousiaste dansers op het podium.

Zodra het podium weer ’terugegeven’ werd aan de muzikanten, bedankte Sylvie Kreusch oprecht het publiek, “Jullie waren heel erg leuk, bedankt!” en werd tot besluit het eerder vermelde Belle ingezet, waarin de belangrijkste hoofdrollen dus weggelegd waren voor de stem van Kreusch en de sax van De Craene.

Na de eerste ep is het nu reikhalzend uitkijken naar een eerste full album van Kreusch, en vooral naar nog meer optredens. Wij kunnen alvast niet wachten om opnieuw te mogen geniet van dat wonderlijke stemgeluid van Sylvie en laten ons graag opnieuw onderdompelen in de sensuele en broeierige trip waarop ze haar publiek trakteert.

Foto’s: (c) Karel Uyttendaele

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More