Home Live SX Brussel, AB (10/05/2019).

SX Brussel, AB (10/05/2019).

by Hans Vermeulen

SX bracht een half jaar geleden haar derde album Eros uit. De traditionele albumvoorstelling is hier in uitgerokken modus verspreid over de grootste alternatieve concertzalen van ons land. Vrijdag was de Brusselse AB aan de beurt. Het Kortrijkzaanse trio rond de immer adembenemende Stefanie Callebaut zal altijd wel voor- en tegenstanders hebben, maar zelfs deze laatste groep is aan het uitdunnen na het beluisteren van Eros, hun meest volwassen en rijpe plaat tot op heden.

Het voorprogramma, Oso Leone, bracht warme wind uit Mallorca mee. Lang uitgesponnen nummers die beurtelings zwemen Beach House, Devastations en Talk Talk’s Spirit Of Eden uitstootten. Best wel gevarieerd maar iets te chill en summer bar groovy om zonder visuele prikkels te blijven begeesteren. De warme stem van zanger Xavier Marin was naar eigen zeggen ondermaats door een griepje. De man besefte meteen zelf dat geen mens in de zaal zijn stem ooit had gehoord, wat toch een lichte glimlach op de lippen toverde. Toch een band om echt wel in de gaten te houden. Bassist Eusebio A. Joy en percussionist Franco Valenciano zaten later op de avond te genieten aan de bar van Café Bizon. Fijnproevers dus!

Young-Hae Chi, vermaard professor aan de universiteit van Oxford, verklaarde op 27 april dat er al lang buitenaardse wezens op onze planeet rondlopen en dat die zich aan het voortplanten zijn. We zijn niet helemaal zeker maar volgens ons is het toch echt wel mogelijk dat Stefanie Callebaut een alien is. De intrede bij Devotion had iets weg van een ufo-landing en de buitenaardse kronkelingen die de 32-jarige diva uit haar heupen deed wiegen waren ‘a perfect blend’ met de oogstrelende gloednieuwe outfit die net op tijd klaar was voor dit optreden. Ook in Real Life werd het spanningsveld strak aangehaald en bestreek Stefanie de immense vlakte die het AB-podium vormde op haar kenmerkende atypische maar ritmisch seksuele manier. Haar engelenstem klonk tijdens het eerste deel van de set vooral bedaard maar de warme gloed ervan was een wurgslang die haar greep op het publiek niet meer zou lossen.

Haar outfit, ‘The Van Tuerenhout Project’, is een samenwerking tussen Wouter Harvey en SX. We kregen uitgebreid de tijd dit prachtige ontwerp langs alle kanten te bewonderen. Benjamin Desmet toornt op zijn keyboardtroon boven zijn levenspartner uit en het werd duidelijk dat de klank van SX na al die jaren méér uitgepuurd en warmer dan ooit is geworden. Dat is ook zo voor de plaat Eros, een album dat pathos en kille elektro op een intrigerende manier vermengt met warme, zuiderse klanken. Mercury en Arche kwamen vroeg in de set, die overigens perfect gebalanceerd een subliem staalplaatje van de discografie van de band presenteerde.

Een eerste hoogtepunt werd bereikt tijdens het duo Shimona / Designed-Desire waarin Stefanie het immense stembereik etaleerde waarmee ze zeven jaar geleden al hoge ogen gooide. Alle remmen werden voorgoed losgegooid (ignition now!) tijdens het visueel apocalyptisch aangestuurde Molokiaanse uitstapje van de band in Falling en The Dancers. Stroboscopisch spektakel en Stefanie die haar podiumact naar het bevreemdende maar imposante niveau van The Knife tilde.

Het perfecte sein om de superhit waarmee alles begon te brengen. Black Video boet na al die jaren nog niets aan kracht in en werd door La Callebaut vanachter de synths met veel overtuiging gebracht. Eros, titelnummer van de nieuwe plaat, sloot de imposante rij elektro-indiepophits. Het was veelbetekenend dat het publiek – erg beleefd maar zwaar onder de indruk – niet ophield met applaudisseren toen SX al opnieuw op het podium stond om de bisronde aan te vatten. Een sterke versie van Sunrise fungeerde als water op hete kolen tijdens een opgietsessie waarna Stefanie het laatste nummer aan ons, het publiek, opdroeg…. “Want jullie waren vandaag GOLD”.

Het AB-forum bulkt van de superlatieven maar over één ding waren we het allemaal wel eens: SX is een band in volle progressie en de live-act en live-klank worden met het optreden dwingender, passioneler en opzwepender. We zagen een Stefanie Callebaut in blakende gezondheid en een band die als een komeet intergalactische snelheden ontwikkelt op haar koers naar de planeet SXTribe.

Foto’s: (c) Hans Vermeulen

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More