Home Belgisch PEUK + REENA RIOT Diksmuide, 4AD (15/03/2019).

PEUK + REENA RIOT Diksmuide, 4AD (15/03/2019).

by Yves Van der Straete

Twee aanstormende talenten na elkaar in de 4AD. Daar waren we bij Luminous Dash natuurlijk als de kippen bij. Dat er in ons belgenland topgroepen zaten dat wisten we al lang. Maar dat er nog bijkomen dat moeten we u laten weten.  Peuk en Reena Riot zijn dit jaar brokken aan het slaan op diverse podia en bewijzen dat ze topartiesten zijn.

De kleine Nele van Peuk staat op het podium haar mannetje. Rauwe kreten, bruut gitaargeluid met een goeie ondersteunende band. Ze worden in de media omschreven als de Vlaamse Cocaine Piss. Nu krijgen we wel het schijt van zo een omschrijving zoals Justin Bieber en de Vlaamse Justin Bieber Ian Thomas waar het sumiere verschil hem zit in concrete kak en vloeibare kak. Kak dus. Cocaine Piss en Peuk zitten een beetje in hetzelfde cabinet, maar zijn toch totaal anders. Cocaine Piss is meer punk, zonder songstructuur, en vooral luid en hard.  Peuk is melodieuzer, meer rock. Een beetje Hole en Nirvana gekruid. Goeie, eerlijke, creatieve punkrock zeg maar.

Reena Riot  kwam licht nerveus en verlegen op het podium. Nummer na nummer zag je haar groeien tot een waar podiumbeest.  Is dit de vrouwelijke herrijzing van Luke Walter Junior, of een dochter van Tom Waits? Naomi, de dochter van wijlen Scabs bassist  Fons Sijmons heeft ons voor NIX naar Diksmuide laten komen. NIX is de naam van haar debuutalbum NIX die ze hier volledig bracht. Live klinkt het zelfs beter dan op plaat. De lp en vooral de hoes is een visitekaart van wie en wat Naomi echt is, en nee we gaan het niet over tetten en okselhaar hebben. Maar puur doen wat je zelf wil zonder compromissen en de muziek brengen die diep in je zit. Deze peroxide blonde  is een heel straffe performer en songwriter. Ze doet ons bij wijlen aan Tori Amos en PJ Harvey hun beste momenten denken, maar met eigen stempel en geluid. Haar transparante kleedje en zwart slipje zijn bijna zo lekker subtiel sexy als haar stem. De songs staan er en worden door haar fantastische band gewoonweg briljant gebracht. Drie gitaren, veel pedaaltjes en effecten, een bassist en een drummer. Perfect gebalanceerd on stage.

Laat ons er ook maar bijzeggen dat de klank in de 4AD weeral subliem was, het vriendelijkste barpersoneel van het land is ook een meerwaarde voor een fantastische avond.

Reena Riot, na bier en chocolade ons nieuwste top exportproduct? Voor ons de beste zangeres in Belgie in jaren.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More