Home Belgisch KREIS Gent, Herberg Macharius (06/03/2020)

KREIS Gent, Herberg Macharius (06/03/2020)

by Nicolas Van Belle

Het was al van oktober geleden dat we Kreis bezig zagen in het Gentse. Afgelopen vrijdag waren ze te zien in Herberg Macharius. Ze brachten voornamelijk een nieuw repertoire afgewisseld met enkele nummers uit hun eerste album Askr. Frontman Stan Maris kondigde trouwens aan dat ze in april een tweede album gaan opnemen dat in september 2020 wordt uitgebracht bij bwaa.records.

(c) Pascal Van Hoorebeke

Veel woorden gingen niet vooraf aan het optreden. Het was duidelijk dat de drie heren een klaar beeld hadden van wat ze gingen doen. Kreis maakt lyrische jazz, mijmerende kamermuziek en suggestieve filmmuziek. Het trio bestaat uit Benjamin Hermans (klarinet, basklarinet, bariton saxofoon), Stan Maris (accordeon & composities) en Kobe Boon (contrabas). Het was mooi om te zien hoe de band tussen hun debuut en dit optreden in Herberg Macharius is blijven groeien.

Kreis speelde het volledig akoestisch en zonder versterking waardoor het muisstil was gedurende de twee sets. Je moest als toeschouwer heel aandachtig luisteren om de kleine nuances op te kunnen vangen, maar tegelijkertijd zorgde dit er voor dat de ideologie van onversterkt spelen meer tot zijn recht kwam.

Het was mooi om te horen hoe de rollen onder elkaar werden afgewisseld. Daarnaast maakte Kreis mooi gebruik van de spanningsbogen tussen de verschillende nummers en sets en speelden ze met volle overtuiging hun nieuwe materiaal. Er zat veel afwisseling in de set, van lyrische ingetogenheid naar weidse landschappen afgewisseld met hier en daar scherpe strepen kleur ter accentuering.

Een absolute aanrader voor luisteraars die opzoek zijn naar meer ingetogen muziek die je meevoert door stilistische landschappen met verfraaide akoestische nuances.

Kreis live:
03/04 – CC de Ververij, Ronse
06/05 – De Koer, Gent
08/05 – Jazzzolder, Mechelen
11/06 – Vol Pension, Gent

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More