Home Live KOALA DISCO + SHHT Antwerpen, Trix (28/09/2022)

KOALA DISCO + SHHT Antwerpen, Trix (28/09/2022)

by Bart Verlent

Wij hadden niet verwacht dat het vertrek van frontman Michiel Renson bij SHHT zoveel verandering zou veroorzaken bij de Gentse band. Toen we ze aan het werk zagen in voorprogramma van De Staat met de nieuwe frontman James De Graef merkten we op dat SHHT nog steeds voor chaos en vuurwerk zorgden. We moesten wel even wachten op nieuw werk, maar het wachten werd beloond met de ep Oh, Shht! die in juli verscheen.

Het viel ons toen op dat het groepsgeluid een reset had ondergaan. Alles klonk frisser, iets serieuzer en nog intenser dan voorheen. Helaas liet de band ook weten dat ze samen met het nieuwe geluid wilden afstappen van de oudere songs en deze dan ook niet meer live gingen spelen.

Shht © Bart Verlent

We waren dan ook benieuwd hoe SHHT tegenwoordig live klonk. Een extra motivatie om de bende nog eens live aan het werk te zien. Zeker toen ze lieten weten via social media dat het optreden in Gent (op donderdag 6 oktober) in Chinastraat het laatste optreden zal zijn in België voor een lange tijd…

Het voorprogramma in Trix werd verzorgd door de Antwerpse band Koala Disco. Het vijftal begon als een solo-project van Niels Tuijaerts, en groeide uit tot een band die de prijs van het publiek won in de Limburgse editie van Sound Track. Dit jaar verscheen de tweede Koala Disco ep Ego Death Planet waarop aangename dromerige psychedelische tracks staan.

Koala Disco © Bart Verlent

Live klonken Tuijaerts en co een stuk steviger dan op de plaat. Ze brachten een krachtige set met flink wat noise, bijzondere tempowisselingen, een klein gestoord kantje en vooral ijzersterke songs. Niels is een perfecte frontman die zich volledig smijt en dat tilde het concert naar een hoger niveau. De nummers volgden elkaar in snel tempo op, zonder enige uitleg of aankondiging waardoor het optreden voorbij vloog. Koala Disco staat live zeker niet voor disco of dromerige songs maar voor een flinke portie energie en een sound die echt origineel en zeer overtuigend klinkt. De band is volop aan het werken aan hun debuutalbum dat ergens in 2023 zal verschijnen. Als dat net zo straf klinkt als dit optreden, kunnen we ons wel aan een geweldige plaat verwachten.

Koala Dico © Bart Verlent
Koala Disco © Bart Verlent

Na het optreden werden alle instrumenten van de Koala’s snel van het podium gedragen om plaats te maken voor SHHT. Na een half uurtje wachten weerklonk Start Me Up van The Rolling Stones en werden de lichten in de zaal gedoofd. De heren van SHHT kwamen de zaal binnen van alle kanten gekleed in een rode pyjama, enkel De Graef had alleen maar een onderbroek aan en had zijn lichaam beklad met verf, als een indiaan op oorlogspad. Met ritmisch geklap (zoals in de break in Stick It To The Man) betrad de band de zaal als een bende Hare Krishnas. De entree alleen al was al de moeite en toen moest het echte spektakel nog beginnen.

Shht © Bart Verlent

Opener Break The Rules liet de zaal exploderen en de explosies volgden elkaar op tot er na het optreden bijna niks meer overbleef van de Trix bar. Hoewel de frontman van Koala Disco zich al volledig had gesmeten, deed De Graef er nog een schepje bij. De man ging tekeer als een slangenmens en deed ons denken aan een combinatie van Fad Gadget en Gavin Friday ten tijde van Virgin Prunes. Meerdere keren liep hij door het publiek, danste ermee en viel het af en toe vredevol aan. Hij kroop op de monitor en gebruikte die als mini-podium en als versterker die af en toe werd mishandeld.

Shht © Bart Verlent

De andere leden begeleidden James perfect met een stomende sound waar je geen naam of genre op kan kleven. Nathan haalt de vreemdste geluiden uit zijn gitaar terwijl Mathijs hetzelfde deed op zijn keyboard. Wouter zorgde voor een retestrak ritme. Hij speelde zelfs een drumsolo, die meteen ook de intro was voor Morning Coffee, het enige nummer uit een van de vorige albums. Verder kregen we heel wat nieuwe, boeiende songs voorgeschoteld. Natuurlijk werden alle vier de nummers van de nieuwe ep Oh, Shht! gespeeld. Live klonken die nog intenser en gedrevener dan op de vinyl.

Na Stocklyfe kregen we een soort van bisronde, waarin de band weer ritmisch meeklapte met het publiek. Daarna volgde nog het sublieme Stick It To The Man (op de playlist Kraut…), een Happy Birthday voor Mathijs die verjaarde en Like A Machine waarbij James plaats nam achter de drums en Wouter even frontman speelde en dat zeker niet onverdienstelijk deed.

SHHT! is een band die je live aan het werk moet hebben gezien. Als je deze kerels nog nooit bezig zag op een podium dan is dat zeker een gat in je cultuur en meer dan dat. Ook Koala Disco is zeker een vijftal dat je in het oog moet houden. Als ze hun knappe livegeluid ook op een album kunnen vastleggen, dan kan deze band zeker potten breken.

FACEBOOK SHHT

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More