Home Belgisch JAN DE WILDE Oostende, De Grote Post (18/02/2024)

JAN DE WILDE Oostende, De Grote Post (18/02/2024)

by Hans Lenvain

Jan De Wilde en zijn vrienden zakten op zondagnamiddag 15u af naar De Grote Post in Oostende. En daar wouden we bij zijn vanwege het elfde gebod: Uw kleinkunstenaars zult u eren.
Want tussen alle andere mogelijke muziekgenres verdient kleinkunst uiteraard ook zijn plek.

©Hans Lenvain

Vanuit het verre Aaigem bracht Jan volgende vrienden mee naar de koningin der badsteden: Eddy Peremans aan de gitaren, Jo Soetaert achter de drum, Liesbeth De Lombaert op de (alt)viool, Kries Roose aan de toetsen en Mario Vermandel op bas en contrabas.
Een stevig allegaartje maar verre van een lamlendige fanfare van honger en dorst. Integendeel! Het is een prachtig samengestelde band om het Jan naar zijn zin te maken en te ondersteunen waar nodig.

©Hans Lenvain

Jan werd op 1 januari 80 jaar maar laat het daarom niet om live te gaan spelen doorheen Vlaanderen. En dat hoeft ook niet. Ok, we gaan er niet flauw over doen: hier en daar wordt een stukje tekst vergeten of valt hij iets te laat in maar een rasecht artiest als Jan trekt dat in geen tijd ook weer recht. En zijn band vangt dat op. Zelf wijst hij daarvoor naar het onmogelijke uur van de dag (optreden om 15u). Voor hem voelt het aan als ochtend en dan ben je altijd wat in de war, als je net wakker bent.

Die kleine akkefietjes verbleken bij de resem songs die de revue passeren en waarvan je merkt dat je ze eigenlijk allemaal kan meezingen. Zeker als je in de jaren ’80 en/of ’90 in de jeugdbeweging zat, kan het niet anders dan dat je minstens de helft van Jans’ repertoire hebt lopen zingen.
Exact honderd minuten lang neemt Jan & Vrienden je mee in nostalgische nummers, enkel onderbroken door – vaak hilarische – bindteksten.
Ok, een voorbeeld:
Jan is oorspronkelijk van Aalst en zingt ook het nummer Madja Of Badja. Hij excuseerde zich voor het feit dat het misschien niet helemaal te begrijpen zou zijn in Oostende. Maar dat hij in Limburg nog verder gaat en het publiek daar steeds wijsmaakt dat het een heel oud Tsjetsjeens volkslied is. (Waarschijnlijk zegt hij in Limburg dat hij dat de West-Vlamingen steeds wijsmaakt.)

Het concert openen ze meteen met de dikke hit HéHé. Als je dat durft, wil dat enkel maar zeggen dat je zeker bent van je zaak en dat was terecht ook zo.
Honderd minuten en het had nog veel langer mogen duren! Voor het publiek althans. Jan zelf speelde voor het concert waar wij aanwezig waren reeds een 40 minuten durend concert, samengesteld voor- en toegespitst op kinderen. Op zijn tachtig!
De man stond al hoog aangeschreven bij ons maar door dit neer te zetten stijgt de bewondering alleen maar. De gedrevenheid en de goesting om te spelen is groot en dat merk je aan alles.

©Hans Lenvain

En tenslotte, waar we het toch nog even willen over hebben, is de man zijn stem. We kennen allemaal zijn stem maar nooit viel ons op dat Jan met momenten met een stem zingt die enorm dicht bij die van Tom Waits komt te liggen. Met momenten echt adembenemend en kippenvel waardig. Daarvoor alleen al raden wij iedereen aan om zeker eens te gaan kijken.
Het concertagenda vind je hier.

©Hans Lenvain

We wensen De Grote Post te bedanken om ons, zoals altijd, warm te ontvangen. We bedanken Jan De Wilde voor het optreden, het ons te woord staan en tijd te maken voor foto’s. En als laatste bedanken we graag Geert Vandenbon van Pinguinproductions om ons toe te laten en ons ongestoord en in alle vertrouwen ons werk te laten doen.

De volledige playlist van Jan op zondag 18 februari 2024 in De Grote Post te Oostende:
Héhé, Vrijgezel, Dag Meneer De Wilde, Poolijskap, Anneke Weemaes, Hier In Aaigem, Zussen, Kat En Ik, Oenoemdegij?, Een Vrolijk Lentelied, Eerste Sneeuw, Walter – Ballade Van Een Goudvis, De Verdwenen Karavaan, Wals Met Mathilde, Otomobiel.
Extra nummers: Na Nieuwjaar, Madja Of Badja, Fanfare Van Honger En Dorst, Joke.

Website – Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More