Home Live HIDEOUS Brugge, De Kelk (18/02/2023)

HIDEOUS Brugge, De Kelk (18/02/2023)

by Johan Vanparys

Tekst: Roel Jacobus

Classic rock met een hedendaags gouden randje!

Zaterdag 18 februari 2023 blies Hideous met een try-out het publiek in De Kelk in Brugge omver. Hideous is een nevenproject van gitaristen Guillaume Lamont (Rhea) en Tim Leyman (Ramkot). Ze hebben pas een handvol songs, maar wat voor een halfuur slingerden ze de volle zaal in!

Het duo veroverde met hun respectievelijke bands inmiddels zodanig veel kleine en grote podia, dat ze zonder complexen opkwamen. De setlist telde amper zeven songs maar al vanaf opener Hideous knikte het nieuwsgierige publiek mee met de pompende rock. Bij Waiting verrasten Lamont en Leyman vriend en vijand met hun kristalheldere samenzang. Denk aan: The Posies meet Triggerfinger. Na Close kondigde Lamont een rustig liedje aan, maar na een ingetogen intro groeide Stuck With U snel uit tot een powerballad die niet zou misstaan in een best of van Oasis.

Daarna dreef No Escape op een stomende riff. Voor de kenners: in drop D gespeeld, dus dan weet je dat er vette rock-’n-roll door de zaal daverde. Met opnieuw heerlijke samenzang als slagroom op de taart. Nummer zes Follow Me stampte als de jonge Led Zeppelin. Dat was zeker het geval bij afsluiter Curse, dat slim naar de klassieker “Cashmir” refereert en het inmiddels tot een bescheiden radiohitje schopte.

De live dynamiek tussen de twee gitaristen is om duimen en vingers af te likken. Hun zangniveau is een verrassend schot in de roos, met dank aan geluidstovenaar Ace Zec achter de knoppen. Lamont en Leyman selecteerden bovendien met grote zorg hun ritmesectie. Drummer Dajo Vlaeminckx kan zich heerlijk vrij en ongedwongen laten gaan, bevrijd van de strakke formats bij Rhea. En wat dan gezegd van bassist Victor Defoort. Vanuit zijn funky en jazzy achtergrond bij de Brusselse newsoulband YellowStraps en als begeleider van Oscar & The Wolf en Romeo Elvis, voegt hij een karrenvracht harmonie en groovy genialiteit toe.

Hideous brengt overtuigende classic rock met een hedendaags en gevarieerd gouden randje. De opvolging van Triggerfinger lijkt daarmee verzekerd. Afgaand op het entertainmentgehalte en spelplezier zouden ze wel eens snel uit de schaduw van Rhea en Ramkot kunnen treden. Ze hebben alvast de sound, swingende attitude en looks. Eén hit kan alles in een stroomversnelling brengen.

Wie er in de Kelk bij was, beleefde mogelijk een legendarisch halfuur om later aan de kleinkinderen over te vertellen.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More