Home Live Het best bewaarde folkgeheim: BOB THEIL Antwerpen, Djingel Djangel (16/05/2024)

Het best bewaarde folkgeheim: BOB THEIL Antwerpen, Djingel Djangel (16/05/2024)

by Kris Verdonck

Tekst & Beeld: Kris Verdonck

De Schotse folkartiest Bob Theil bracht 42 jaar geleden So Far uit. Tot zijn verbazing verkreeg de elpee sinds de opkomst van het internet in de 90’s een wereldwijde cultstatus, met exemplaren die soms voor 800 dollar van eigenaar wisselden.

Fastforward naar 2024. Theil woont al enkele decennia in hometown Antwerpen, waar hij af en toe optreedt. Hij krijgt een beetje hulp van mensen die promo en management doen. En dankzij hen komt er een heruitgave van de gegeerde plaat.

In de gedreven muziekclub Djingel Djangel stelde hij donderdag 16 mei de re-release voor. Theil, inmiddels 74, bracht zijn stem en zijn twelvestring mee naar het Eilandje, waar hij – sfeervol uitgelicht in blauw – anderhalf uur het aan tafels zittende publiek trakteerde op grote lappen uit So Far en recenter werk: bloedmooie, doorleefde folksongs en soms grappige bijhorende verhalen.

Bob Theil draait mee sinds het midden van de jaren zestig, eerst in Schotland, daarna Londen waar ook the Fairport Convention, Bert Jansch en andere folkies het mooie weer maakten.

Theils oud en nieuw werk past nog steeds perfect in die traditie, met zijn mix van Keltische invloeden, akoestische rock en pure folk. Zijn zachte stem, zijn onnavolgbare fingerpicking op de akoestische gitaar en de songs maken hem redelijk uniek. Een troubadour naar ons hart. De Britse en andere buitenlandse media omschrijven hem als “folk’s best kept secret since the last 30 years”.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More