Home Belgisch DRONEKOORTS: THE VOID OF EXPANSION Gent, Kinky Star (17/05/2024)

DRONEKOORTS: THE VOID OF EXPANSION Gent, Kinky Star (17/05/2024)

by Patsker Omaer Beguin

Tekst en Foto’s: Patsker Omaer Beguin

We gaan er hier eens een (drum)stokje voor steken

Het Zweeds-Belgische duo The Void of Expansion maakte een tweede tussenstop in Gent tijdens hun Europese tour. Na hun optreden op het Dunk!Festival (Viernulvier) zijn Dirk Serries (Yodok III, Fear Falls Burning) en Tomas Järmyr (Yodok III, slowshift, Black Moon Circle, ex-Motorpsycho) in de Kinky Star geland. The Void of Expansion bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met hun nieuwe dubbelalbum Escape op Dunk!Records en een bijhorende Europese tournee.

Perfect op het aangekondigde tijdstip verscheen het improvisatieduo op het podium. Bij het eerste tromgeroffel bleek al snel dat Järmyr raketbrandstof in zijn bloedbaan had. De Zweed (die trouwens in Noorwegen woont) produceerde een fascinerende cascade van drumpatronen. Serries hield het bij de aanvang nog wat rustig en bouwde langzaam zijn gitaarloops uit.

The Void of Expansion machine kwam goed op dreef maar drumbeest Järmyr geraakte na een tijdje geïrriteerd door de sterke flitsen van de Kinky Star huisfotograaf. De brave man had niet gemerkt dat Järmyr al een paar keer goed zichtbaar zijn ongenoegen daarover uitte. The Void of Expansion drummer was reeds zeer explosief en gecontroleerd aan het meppen en slaagde (meer dan gefrustreerd), zonder uit het razende tempo te vallen, één van zijn drumstokken raak op de flitser te gooien. Serries merkte van het voorval niets want hij zat met gesloten ogen in trance zijn gitaarsoundscapes te produceren. Järmyr zijn ‘stokje’ had effect want we werden als een vuurpijl zonder stroboscopische lichtflitsen naar de stratosfeer geschoten.

De drumpartijen deinden uiteindelijk langzaam uit. Serries nam over en liet ons genieten van zijn dik gelaagde etherische gitaarsoundscapes. Wie dacht dat het einde van de set naderde had het mis. In plaats van terug de landing in te zetten, expandeerde het duo een muur van geluid met knetterend slagwerk en snijdende soundscapes. De weg naar de oneindige ruimte lag open.

Na deze waanzinnige geluidstrip zorgde plaatjesdraaier François Du Painlait voor wat deuntjes die de terugkeer naar de planeet Aarde wat eenvoudiger maakten. En het drumstokje, dat namen we als een mooie en intense herinnering mee huis.

Bandcamp / Website / Instagram / Website Dunk Records / Kinky Star

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More