Home LiveFoto's WACKEN METAL BATTLE 2024 Kortrijk, De Verlichte Geest (24/02/2024)

WACKEN METAL BATTLE 2024 Kortrijk, De Verlichte Geest (24/02/2024)

by Luminous Dash

Foto’s: Johan Vanparys
Tekst: Gilbert Bilkstake

Zaterdag 24 februari vond de eerste van drie voorrondes van de Wacken Metal Battle plaats. Uit een 120-tal inzendingen uit heel België zijn 18 bands geselecteerd voor drie voorrondes in De Verlichte Geest (Kortrijk), JH Asgaard (Gent) en South of Heaven (Bilzen). Telkens spelen er zes bands waarvan er twee – op basis van de stemmen van een jury en het publiek – doorstoten naar de finale op 25 mei in zaal Volksring (Kruisem). De eindwinnaar mag België vertegenwoordigen in de internationale competitie tijdens het metalfestival in het Duitse Wacken, het grootste in zijn soort ter wereld.

Op het duistere podium van De Verlichte Geest mocht na de loting BUNCH OF MANIACS de spit afbijten. Dat is een nieuw project van gitarist Bart Labeur (Wasted 24/7), bassist Roel Jacobus (BEUK), imposante zanger Peter Van De Vannet en pocketdrummer Jean-Baptist Bisschop. Uit de polders van Damme brachten ze fraai gespeelde songs met duistere teksten en melodieuze gitaarsolo’s. Dit was pas hun tweede optreden, maar toch klonk dit al doorleefd: BUNCH OF MANIACS is een band om te volgen.

Als tweede trad TITANS aan. Van bij het begin ging de voet vol op het gas en ze raasden zodanig gezwind door hun set dat er zowaar nog tijd was voor een extra song bovenop hun geplande playlist. De ervaren band – die sinds 2017 live speelt – uit het Waasland en Mechelen knalden een schicht aanstekelijke hardcore door de zaal. We hoorden weinig nieuws onder de zon maar hun genre en enthousiaste attitude waren spek naar de bek van het publiek en wellicht het soort act waar deze wedstrijd naar op zoek is.

TITANS RAGE konden we helaas niet helemaal beluisteren wegens een noodzakelijke pauze ter versterking van de innerlijke mens. Uit hetgeen we meepikten, concludeerden we een vakkundige set van rockende powermetal met echo’s van Manowar en Motörhead. Extra punten van de jury kregen de bandleden ongetwijfeld voor hun toepasselijke outfit en attributen op het podium.

Eveneens ervaren rotten bevolken TRAVELER uit het Antwerpen en Vlaams-Brabant. Zij smeedden een totaalgeluid met invloeden van (post)metal, hardcore, rock en mathcore. Dat leest hard en loodzwaar, en zo klonk ook deze muzikale mokerslag in het echt. Eenmaal de geluidsman de juiste balans had gevonden, hoorden we zeer boeiende instrumentale kunststukjes. Maar in de screaming vocals misten we variatie en we verlangden naar af en toe ook eens een scheut clean.

Songs waren er volop bij NOCTURNAL EMPIRE uit de Westhoek. Zo bescheiden en discreet ze hun materiaal opstelden en soundcheckten – de spreuk “ik ben hier niet” leek wel voor hen te zijn uitgevonden – zo verrassend explodeerden ze van zodra het echte startschot gegeven werd. De band is actief sinds 1997 (!) en maakte in 2019 een doorstart. En maar goed ook, want dit is een uitbundige machine die je op elk feest wil laten razen. Hier werden publiekspunten gescoord door bandleden die tussen het volk letterlijk oog in oog gingen musiceren.

De vele t-shirts deden al vermoeden dat DECISION uit Kortrijk zijn talrijke fans op een thuismatch zou trakteren. Die verwachting werd helemaal ingelost, want van meet af aan betrok zingende reus Bert Wouters het publiek. Hun muziek is een mix van klassieke elementen uit metal en hard rock, goed gespeeld en in aanstekelijke songs gegoten. De roep om een bisnummer, waarvoor DECISION als de laatste band in de rij ook de tijd voor kreeg, was terecht.

Na het tellen van de stemmen van de jury, publiek en bands, mogen DECISION en TITANS zich klaarstomen voor de finale op 25 mei.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More