Home Belgisch JOHANNES IS ZIJN NAAM, Oostende, De Grote Post (24/02/2024)

JOHANNES IS ZIJN NAAM, Oostende, De Grote Post (24/02/2024)

by Hans Lenvain

Johannes Is Zijn Naam, het alter ego van Johannes Verschaeve, sloot zijn theatertour af in zijn thuisstad Oostende. Volgens Johannes is Oostende het eindstation, dus in zijn hoofd klopte dit einde volledig.
Wij wilden erbij zijn omdat het een beetje aanvoelde alsof we zijn parcours mee hebben bewandeld. We verklaren ons nader.

© Hans Lenvain

In oktober 2022 werden we van onze sokken geblazen door een vreemd nummer op de radio. We kenden het niet. Het was zo apart, iets dat we nog niet hadden gehoord,… en we waren dus behoorlijk getriggerd. Het ging toen om de song Johnny Will Be King. Via via vernamen we dat Johannes, voormalig frontman van The Van Jets, achter het project zat.
En via via kwam ons ter ore dat Johannes dit nummer live zou gaan brengen in het oude zwembad van Oostende. We moesten en zouden daar bij zijn. We hebben onze hoofdredactie toen helemaal hoorndol gemaakt: we moesten en zouden een accreditatie hebben om erbij te zijn en daar was maar enkele uren tijd voor. (Waarvoor nogmaals sorry!)

Het oude zwembad is intussen afgebroken, er rest ons enkel nog nostalgie over die avond. Wat een underground-vibe hing daar! Gelukkig gaan wij met onze database net iets zorgvuldiger om dan steden met hun erfgoed. Het verslag van die avond kan je nog steeds hier vinden.

Tijd ging voorbij, er kwam de single Apparaat. En dan kwam er nog een single en uiteindelijk was er in april 2023 de geboorte van Johannes Is Zijn Naam. Daar was het album!
Dat album werd voorgesteld, alweer in Oostende, deze keer in club O.666. En weer waren we erbij. En weer zagen we dat het goed was, de start van iets moois. O.666 staat wel nog steeds overeind, gelukkig! Onze indruk van die avond kan je hier terug vinden.

Na een jaar door de theaters en de culturele centra te trekken, kwam er een einde aan de tour. In zaal De Kleine Post, in het gebouw van De Grote Post in Oostende.
Net als voorgaande keren ging je kijken naar iets geheel apart, iets wat je nog niet vaak had gezien. Johannes stapte in zijn wereld en nam je mee, of je dat nu wilde of niet. De zaal was al lang uitverkocht en we zijn blij om te zien dat er zoveel mensen op afgekomen zijn. Reservelijsten ten spijt waren er mensen die hier wouden zijn maar gewoon niet binnen raakten wegens geen tickets meer.

© Hans Lenvain

In tegenstelling tot wat we de vorige keren zagen, was Johannes niet meer alleen op de hort met zijn hebben en houden. Hij stond wel nog alleen in zijn wereld op het podium maar het ging om entourage. Er waren nu mensen die zich bezig hielden met de merch, vragen beantwoordden aan lastige mensen die een verslag wilden schrijven, mensen die zijn sound en licht kenden, mensen die het soort foto’s maakten die Johannes zelf graag ziet. Steeds wat verhullend, korrelig, wat rauw soms,…
En dat zien we graag!
Er was steun voor Johannes. Hij hoefde niet op zoek naar een schaar tijdens zijn soundcheck, daar waren mensen voor. Hij kon zich bezighouden met waar het echt om draaide: zijn muziek, zijn show, zijn speelzone. Hij hoefde zelfs niet eens zelf op zoek naar een stoel, die werd hem gewoon – op simpele vraag – gebracht. En dat heet zelfzorg.

© Hans Lenvain

En die zelfzorg zorgde ervoor dat Johannes nog vrijer in zijn speelzone stond, nog blijer. Hij was gegroeid in zijn bindteksten en was met momenten echt waanzinnig grappig! Muzikaal was hij vrijer dan ooit.
Hij duwde en trok, hij sloeg en zalfde, hij sputterde en schoot dan vooruit. Hij is gegroeid. Na zijn geboorte in O.666 is hij gegroeid, zoals iedereen en alles doet na een geboorte.
En daar zijn we heel blij om. We kijken zo hard uit naar wat Johannes nog gaat doen en/of creëren.
Pas op, je bent nog niet helemaal te laat om hem aan het werk te zien, er komen nog optredens maar dan voor een staand publiek. Zo kan je binnenkort bijvoorbeeld terecht in de Roma of de AB. Zijn concertagenda vind je hier.

In zaal de Kleine Post bracht Johannes voor ons deze songs: Johnny Will Be King, Party Boy, De Kooi, Dichterlijke Mist, Afrolatinapolkatango, Baby Kom Thuis, Ik Geef Me Over, Lucht, Rollercoaster Van Emoties, Ik Ben Er Niet, Apparaat en De Kamer.

Hij had ons bij het nekvel vanaf de eerste seconde tot een tiental minuten na zijn optreden. En we raden iedereen aan: ga hem zien! Stap mee in zijn wereld. We waren niet alleen met die mening want Johannes kreeg een stevige staande ovatie.

Voel je je niet zo goed in je vel? Ben je vergeten hoe de liefde voelt? Ben je net waanzinnig gelukkig in het leven? Ben je ziek of kerngezond? Man of vrouw? Ga. Hem. Zien. En voel de liefde van hem voor jou in het publiek en van het publiek weer richting Johannes. Onze ziel verdient af en toe wat zalving. Een optreden van Johannes is wat een zalving moet zijn.

©Hans Lenvain

Dank aan Johannes & crew dat we er mochten bij zijn vanaf de soundcheck en dank aan het personeel en de vrijwilligers van De Grote Post om ons in warmte en vertrouwen te ontvangen.

WEBSITE / FACEBOOK / INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More