Home LiveFoto's THE MAN UP NORTH + STARSAILOR Antwerpen, De Roma (18/11/2023)

THE MAN UP NORTH + STARSAILOR Antwerpen, De Roma (18/11/2023)

by Bart Verlent

Foto’s: Cath Van Laere

Ondanks een verminderde productiviteit – het is vijf jaar geleden dat hun vijfde album All This Live verscheen en de voorganger All The Plans dateert al van 2009 – blijft het Britse viertal Starsailor uit Warrington, vrij populair. Afgelopen zomer stond de band op het Nostalgie Beach Festival en op de Fonnefeesten en zanger James Walsh gaf in april nog twee soloshows in ons land waarin hij eigen materiaal en Starsailor klassiekers bracht.

Het eerste album van de band deed niet veel, maar het tweede Silence Is Easy zorgde voor de grote doorbraak, vooral dankzij de remix van Four To the Floor van Stuart David Price (Les Rythmes Digitales, Zoot Woman…).

Volgend jaar in maart mogen we het nieuwe album Where The Wild Things Grow verwachten en ondertussen gaat Starsailor op tournee om te vieren dat het album Silence Is Easy 20 jaar is geworden. Ze spelen het album integraal, aangevuld met andere hits.

The Man Up North bestaat als sinds 2009 maar bracht pas dit jaar hun debuutplaat uit. Reinhard Vanbergen stond daarvoor achter de knoppen en het album klinkt echt wel indrukwekkend. In juni bracht The Man Up North het album live in Het Depot en nu neemt Starsailor hen mee op hun mini-tournee door Nederland en België. Wij waren dan ook reuze benieuwd of de Leuvense band live ook kon imponeren.

De zevenkoppige bende had er duidelijk veel zin in, dat merkte je aan alles. Ze pakten uit met een bom van een set, vol energie en een sound die erg intens en overweldigend binnenkwam. Wij waren al onder de indruk van het album maar live klinkt de band nog een stuk heftiger. De elektronica werd wat meer naar achter geschoven (ook al stonden er twee keyboardspelers op het podium) en de stevige gitaren maakten het geluid af.

The Man Up North kan ook nog rekenen op een frontman met een indrukwekkende stem en veel charisma. Jochen Theys is iemand die thuishoort op het podium en zich daar als een vis in het water voelt. Hij nam het talrijke publiek helemaal op sleeptouw. We maken ook graag een speciale vermelding voor Charlotte Marsan met haar prachtige stem.

Toen we de debuutplaat voor het eerst hoorden, moesten we denken aan een combinatie van The National, Interpol en Depeche Mode. Live klinkt The Man Up North dan weer als Simple Minds (ten tijde van New Gold Dream en Sparkle In The Rain), met een tikkeltje U2 (Achtung Baby periode) en gecombineerd met het duistere en dreigende van de vroege Editors. En ja, ze klinken heel origineel en staan er als een huis. Dit is een band die veel meer aandacht verdient dat ze nu krijgt. The Man Up North is echt een geweldige band die alles in huis heeft om het te maken.

Gelukkig hadden we daarna even tijd om te bekomen van de bom die The Man Up North in De Roma dropte om ten volle te genieten van Starsailor. Als intro gebruikten de Britten de Soulsavers Mix van Four To The Floor waar we slechts enkele minuten uit te horen kregen. James Walsh, Barry Westhead, James Stelfox, Ben Byrne vlogen er vervolgens snel in met Music Was Saved, het aanstekelijke openingsnummer van Silence Is Easy. Starsailor is nog steeds een goed draaiende machine. De band treedt niet ze vaak, maar klinkt toch vlekkeloos en natuurlijk is er de herkenbare stem van Walsh.

Het viertal speelde eerst het volledige Silence Is Easy album, in de volgorde van op de plaat. Er zit nog geen sleet op de nummers en ze klinken dan ook totaal niet gedateerd. Alle nummers werden massaal door het publiek meegezongen, ook de minder bekende. De goedgevulde Roma wist het allemaal te appreciëren en het werd een groot feest.

Nadat het album volledig was afgewerkt, verliet het viertal het podium voor een kleine pauze. Als wachtmuziek kregen we een stukje van de Tin White Duke mix van Tell Me It’s Not Over. Waarna de band terug op het podium kwam en het origineel speelde, tot grote vreugde van het publiek dat ook weer alles woord voor woord meezong.

Vervolgens werden we getrakteerd op een soort van “best of Starsailor” met de klassiekers Alcoholic, Poor Misguided Fool, Lullaby en Tie My Hand Up. Er was ook plaats voor de nieuwe single en het titelnummer van het nieuwe album Where The Wild Things Grow dat live even overtuigend klonk en perfect aansloot bij het oudere werk. Het viel wel op dat de band het nummer nog niet zo goed in de vingers had. Als enige bisnummer kregen we nog een beklijvende versie van het prachtige Good Souls.

Starsailor bewees dat ze anno 2023 nog steeds relevant zijn en dat er geen sleet op hun recept en nummers zit. Ze brachten een heel overtuigende set. The Man Up North schitterde als voorprogramma en legde de lat meteen erg hoog voor Walsh en co. Twee straffe bands dus, beiden in ongelooflijke vorm.

The Man Up North: FacebookInstagram
Starsailor: FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More