Home LiveFoto's PORCELAIN ID Eeklo, N9 (19/02/2022)

PORCELAIN ID Eeklo, N9 (19/02/2022)

by Björn Comhaire

Toen we enkele maanden geleden aan Hubert Tuyishime vroegen in wiens voorprogramma hun graag wilde spelen, was het antwoord: “Meskerem Mees, omdat ik geloof dat haar van dichtbij bezig zien mij ongelofelijk veel gaat bijbrengen.” Fast forward 5 maanden en voilà, Huberts wens is uitgekomen! Op zaterdag 19 februari speelde Sound Track laureaat Porcelain ID voor een zo goed als uitverkochte N9 haar voorprogramma.

Porcelain ID © Björn Comhaire

Een live optreden is een illusie die werkt volgens een vaste formule waarin performer en publiek precies weten wat hun rol is. Dat impliciete contract tussen de persoon op het podium en de mensen in de zaal, is een deel van de magie. De artiest geeft, het publiek ontvangt, oordeelt en geeft, bij een positief oordeel, iets terug. Hoe meer de artiest geeft, hoe groter vaak ook beloning en dat is precies wat er zaterdagavond gebeurde in Eeklo.

© Björn Comhaire

Porcelain ID geeft namelijk veel tijdens een optreden. Hun muziek en teksten graven diep en zijn vaak (deels) autobiografisch. Waar hoor je thuis als je in België die Rwandese Belg bent en in Rwanda die Belgische Rwandees? Natuurlijk is niemand zo eendimensionaal dat ie alleen maar Belg of Rwandees is, maar iedereen heeft ankerpunten nodig, een houvast wanneer de rest van je leven begint te schuiven. Die zoektocht naar een identiteit is een van de centrale thema’s in de muziek van Tuyishime.

© Björn Comhaire

Porcelain ID bracht een set van zo’n 45 minuten, ruim voldoende om het publiek in de N9 van hun kunnen te overtuigen. De présence was er, de bindteksten ook, alleen het herstemmen van de gitaar, daar moest hun nog iets op vinden. Een tweede, anders gestemde, gitaar kan misschien soelaas brengen.

Hubert bracht een ruime lezing uit ‘gekend’ en nieuw werk. In No Denim zong hun over hun eerste echte verliefdheid, in Vlaanderen (inclusief meezing moment) ging het over hun gespleten verhouding met dat stukje aardkloot. Onverwerkte trauma’s werden van zich af gezongen in Muschel. Want zingen dat kan Porcelain ID. Met een diepe, van schuurpapier en bramen voorziene stem slaat en zalft Hubert, stuwt die hun teksten de zaal in. In het Engels en in het Nederlands. Je moest al een erg koele kikker zijn om niet geraakt te worden door hun pakkende stem en innemende performance.

Dus ja, Porcelain ID heeft het en kan het. Zie je hun ergens op een affiche verschijnen, check hun dan zeker eens uit, het is de moeite!

© Björn Comhaire
© Björn Comhaire
© Björn Comhaire
© Björn Comhaire
© Björn Comhaire

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More