Home nieuws Uitheems Geduister #175

Uitheems Geduister #175

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Laat de duisternis woeden alsof het een alles verwoestende storm is. Met een kronkelen verlangen om ‘het alles’ over te nemen, met een wervelend geluid onze oren masserend. Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van The Birthday Massacre, Dark Worship, Klammer, East.,Metamorph, Je T’aime, Kampfar, Christian Death, Vvmpyre, Project .44 en Copehill Down.

THE BIRTHDAY MASSACRE
Al 22 jaar laten ze hun magisch klinkende darkwave op de wereld los. The Birthday Massacre uit Canada bracht deze week hun nieuwe, negende album Fascination uit. Daarmee laten ze opnieuw electro samenvloeien met goth- en newwave-elementen in hun weelderige darkpopsound vol sfeer. Met albums als Hide And Seek (2012) en Under Your Spell (2017) boeken ze de laatste 10 jaar heel wat succes. In het voorjaar van 2020 brachten ze hun broeierig mystieke album Diamonds uit, waarvoor de tour- en promoplannen in duigen vielen met het begin van de wereldwijde pandemie.
Aansluitend op die periode vertelt leadzanger Chibi: “Het sluiten van de wereld was niet iets dat iemand, waar dan ook, ooit had kunnen voorzien. De band ging op slot, net zoals iedereen, en iedereen kwam in datzelfde isolement terecht. Diamonds was net uitgebracht en de tour was gepland, en toen… punt. Gedurende die tijd nam zelfreflectie het over. Eenzaamheid nam het over. Als je gedwongen wordt zoveel tijd met jezelf door te brengen, kun je een aantal zeer donkere dingen ontdekken, een aantal hele mooie dingen, maar ze zijn allemaal zo persoonlijk dat het overweldigend kan gaan voelen.” Of in dit geval ook fascinerend. “Terugkomen in de studio om Fascination te schrijven en op te nemen, was een stap in de richting van het loslaten van die emoties en het gevoel dat het misschien snel weer goed komt met de wereld.”

Fascination is digitaal, op cd en op verschillende knappe vinyl-uitgaven verschenen bij Metropolis Records.

Bandcamp / Website

DARK WORSHIP
Iets nieuws onder de maan? In 2022 ontstond het Amerikaanse postindustrialproject Dark Worship uit het sombere en verontrustende landschap van het postindustriële Amerikaanse Mid-westen. Dark Worship is een collectief, georkestreerd door J. Meyers (Axioma, Aureae Crucis) met vocalisten Aaron Dallison (Axioma, Keelhaul, Brain Tentacles, Perdition Sect ), Nathan Opposition (Ancient VVisdom, Integrity) en J. Reed (Exorcisme, To Dust). Hun debuutalbum Flesh of A Saint verschijnt binnenkort, waarmee ze de essentie van sonische duisternis oproepen. De titeltrack wilden ze al delen en die brengt ons in een geïsoleerde, door horror veroorzaakte coma waarin we somber verontrustend ronddwalen.

Flesh of A Saint verschijnt op 25/2 digitaal, op cassette en op vinyl bij het label Tartarus Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

KLAMMER
De vier heren zijn bijna toe aan hun vierde album. Een nieuwe portie postpunk uit Leeds van Klammer dus en daaruit laten ze nog een nummer horen.
Progress (Or The Lack Of) laat donkerdiepe baslijn horen, met een uitgesproken gitaarlijn die soms de glansrijke hoofdrol inneemt, tussen het melancholische stem timbre. Klammer laat met Progress een rijkelijke klank, met zang vol dramatiek horen. Dát noemt men vooruitgang! Of hoe onze menselijke vooruitgang voor onze planeet achteruitgang betekende.

Het album The Day Before Yesterday verschijnt op 25 februari bij Revolver Records / Heavy Metal Records. Pre-save via deze link.

Website Facebook

EAST.
De elecro-/ coldwaveband East, is tevreden over de nieuwe ep die ze uitbrachten. En terecht, want met Joys And Clouds bewijzen ze dat het zwarte goud zich in het Oosten bevindt. De jaren 80 coldwave situeerde zich ergens tussen vaste electroritmes en vage moderne sferen. Het Franse trio uit Lyon evolueert ook op het pad van zijn eigen invloeden (The Soft Moon, Mogwai, Liars,…) en legt de lat steeds hoger om steeds beter te verdrinken in deze nostalgische moderniteit. In de tracks laten ze de coldwave los in een psychedelische jungle van stevige beats.
De vocalen zijn helemaal niet hun sterkste punt (of misschien zelfs ronduit niet goed te noemen) en toch zetten ze een eigenzinnig avontuurlijke sound neer, die ons in zijn duistere uitbarstingen wel charmeert.

Bandcamp

METAMORPH
Metamorphs muziek ging altijd over verandering. 2021 zat vol chaos en pijn. “Er was een vreemde onderstroom van vreugde in de waanzin. Ik merkte dat ik deze emotionele intensiteit transformeerde in een spiritueel ontwaken. Deze nieuwe teksten en melodieën stromen binnen als een lawine”, geeft Margot Day aan.
De band kiest de weg van magie met hun nieuwe single Love In The Wreckage. Het nummer van de witchy gothrockband kwam er net op tijd voor Valentijn.
Het vertelt een verhaal over het leven in de chaotische wereld van vandaag. Het is een transmutatie van de chaos van de wereld in liefde, een verhaal van licht in het donker.

En het contrast tussen licht en donker hoor je ook terug in het geluid van de track. Diep rollende bas en drums, terwijl de vocalen melancholisch wervelen.
Love In The Wreckage is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

JE T’AIME
In Parijs wordt door Je t’Aime nog steeds een lekkere melange van postpunk en gothrock gemaakt. Binnenkort verschijnt hun Passive/Agressive, waaruit we deze week het eerste deel voorgeschoteld kregen.
Passive is de centrale schakel in een trilogie, waarin we de evolutie van dezelfde antiheld volgen; een gemeenschappelijke avatar van de drie muzikanten. De toon verhardt, de sfeer wordt melancholischer en de teksten omarmen bitterheid en woede. Over de moeilijkheid van opgroeien gaat het inhoudelijk. Het hoofdpersonage leeft constant in het verleden, herhaalt dezelfde fouten en komt uiteindelijk niet verder in zijn leven. Het is geen mysterie dat de muziek van de band om die reden constant op zoek is naar invloeden uit de jaren 80.
“We hebben met z’n drieën heel verschillende invloeden. Dus op deze plaat voelden we de behoefte om te zoeken hoe we onze drie persoonlijkheden konden mixen met behoud van de samenhang. Dat geeft een complexer geluid, maar toch pakkend, donker en open tegelijk, om de teksten tot leven te brengen op basis van onze eigen verhalen”, legt de band uit.
Als dit deel ondanks al de aanwezige energie Passive wordt getiteld, wat mogen we dan van het volgende hoofdstuk Agressive verwachten?!?

Passive is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

KAMPFAR
De Noorse black metalband Kampfar blijft na 30 jaar zijn strepen verdienen. Als een van de beste liveperformances van extreme metal blijven ze een kracht uitstralen die nog steeds niet genegeerd kan worden. Zo kregen ze in 2019 nog de Noorse Grammy for Metal 2019 voor hun album Profan.
Met Lausdans Under Stjernene laten Dolk (zang), Ole (gitaar), Jon (bas) en Ask Ty (drums) hun pas verschenen single horen, terwijl we ook Sunniva Herland Monstad als gastmuzikante op de hardanger viool horen.
Let op, de mystiek folky ademmomenten in het nummer zijn enkel een voorteken van steeds sterker aankomende razernij!

Facebook

CHRISTIAN DEATH
De debuutsingle van het aankomende nieuwe Christian Death-album is er met een videoclip. Het Album Evil Becomes Rule verschijnt op 6 mei bij Season Of Mist en daaruit laten ze Blood Moon horen. De klassieke Christian Death-sound floreert met roffelende drums en melodische synths, voorzien van stevige gitaren. Een knappe afwisseling tussen rustige duisternis en rauwe deathrockrazernij!

Website / Facebook

VVMPYRE
De darkwave-act Vvmpyre dropte een ode aan cult horrorfilms met hun nieuwe single Offering. Daarmee start 2022 voor hen onder het bloederige bewind der vampieren. Een moderne track in een gruwelijk jasje. Daarvoor deden ze beroep op Corlyx-zangeres Caitlin Stokes. Vvmpyre’s verwrongen verbeeldingskracht wordt beantwoord met een reeks teksten alsof het gezang is voor een ceremonie op de achtergrond van steeds massievere en aanstekelijkere synth- en orgelmelodieën. Heerlijk dansbare electroschocktronica!

Offering is digitaal verschenen.

Bandcamp

PROJECT .44
“Ik ben je moordwapen”, horen we in de videosingle waarmee Project .44 na 16 jaar een nieuw album voorstelt. Met leden van KMFKM, Hate Dept., Thrill Kill Kult, Ministry en Slick Idiot zet de industrialband uit Chicago ook na lange tijd een ongelofelijke sound neer!
Af en toe kregen we in die lange periode wel eens een sporadische single, een compilatiebijdrage of een ep te horen. En frontman Chri5 Harri5 was samen met Sean Payne (Cyanotic) druk in de weer met Conformco. Maar toch, zestien jaar?
Harri5 legt uit: “Nadat we ons debuut The System Does Not Work hadden uitgebracht, brachten we in 2007 een vervolg-remix-cd uit en hadden we toen nog vijf jaar te gaan. We waren in het ongewisse. De opnames waren begonnen en demo’s hielden stand, sommige tot tien jaar. Op het ogenblik dat iedereen weer wat ruimte en vrijheid kreeg, kregen we het vertrouwen terug. Samen met Louis Svitek, Charles Levi, MTL en oude vrienden The Thump en Seibold die al lang produceten, en gingen we voluit om de jam af te maken.”
Elf brute tracks met Chri5 Harri5 and industrial hoogheden Louis Svitek (Ministry/ReVco), Charles Levi (Thrill Kill Kult/Pigface), Seibold (Hate Dept.) en gastbijdragen van En Esch (KMFDM/Pigface) en Lady E (Slick Idiot), waarbij nog  drie bonustracks met remixen door Jim Marcus (Die Warzau), Phildo Owen (Skatenigs) en Sean Payne (Cyanotic). De cassette en vinyl doet er nog twee bonustracks bij met remixes van Walter Flakus (Stabbing Westward) en Mark Trueman (Choke Chain)

Het album The Storm Before (Reform) is digitaal, op cassette, vinyl en cd verschenen.

Bandcamp / Facebook

COPEHILL DOWN
Een metalcore nieuwkomer uit Wales! De sound van Copehill Down ligt in de lijn van Parkway Drive, Unearth, Killswitch Engage en As I Lay Dying, met nogal verpletterende riffs, aantrekkelijke hooks, ruige energie, die we te horen krijgen in hun nieuwe single Akiya.
Dan Parry (zang), Neil Mahoney (gitaar), James MacDonald (gitaar), Dave Warr (bas) en Rhys Thomas (drums) zijn vastbesloten om op hun manier hun stempel te drukken in de scene.
“Onze wortels liggen bij de metalcore, maar ons geluid blijft voortdurend ontwikkelen. We voegen elementen van progressieve en djent-stijlen toe om een uniek geluid dat niet als een specifiek genre kan worden bestempeld te kunnen neerzetten”, legt de band uit.
Akiya is Japans voor ‘verlaten huis’ en verwijst – net zoals vorige singles – naar het verval van de menselijke beschaving.Er zijn plannen voor een debuutep en een tour, dus hou de band in de gaten!

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More