Home LiveFoto's PETER HOOK AND THE LIGHT Brussel, La Madeleine (26/09/2022)

PETER HOOK AND THE LIGHT Brussel, La Madeleine (26/09/2022)

by Bart Verlent

Wat Peter Hook And The Light al 12 jaar brengen, wordt door sommigen bestempeld als niets meer dan covers spelen. Door anderen, die beseffen dat Hook met zijn dominerend basspel aan de basis lag van het legendarische Warsaw, Joy Division en New Order geluid, worden hij en zijn band geprezen voor wat ze doen. Daar komt nog eens bij dat Hook een grote inspiratiebron is geweest voor diverse postpunkbands uit het verleden en het heden.

2020 is een jubileumjaar geweest voor Hooky en co, ze bestonden 10 jaar en het was 40 jaar geleden dat Joy Division-frontman Ian Curtis op 18 mei 1980 uit het leven stapte. Dat wou de legendarische bassist en zanger met zijn band op gepaste wijze vieren met een tournee waar ze de albums Unkown Pleasure en Closer integraal live gingen brengen.

Door corona werd de tournee verzet van 2021 naar 2022, en moesten we wel even geduld hebben om Hook en de zijnen terug live aan het werk te zien. Het was de bedoeling dat Peter Hook & The Light zouden spelen op Sinners Day Winter, maar een paar maanden later werd het festival geannuleerd. Dat was mede de oorzaak waarom de tickets voor het concert in Brussel snel uitverkocht waren.

Het is natuurlijk ook wel bijzonder dat Peter Hook, ondertussen 43 jaar geleden, met Joy Division voor het eerst in Brussel speelde (hun eerste optreden buiten het VK) en toen Love Will Tear Us Apart voor het eerst live brachten. Het concert in La Madeleine was dan ook vrij beladen.

Hook had voor de gelegenheid een t-shirt aan met het bijzondere opschrift: “United States of Belgium”. Een charme offensief want na het optreden gooide hij het in het publiek. De vijfkoppige band speelde z’n eigen voorprogramma met een kleine New Order-set. Die werd heel sterk geopend met Blue Monday, met daarna uit – Power, Corruption & Lies het beste New Order-album – Your Silent Face en Age Of Consent. Helaas volgden daarna twee nummers die dateren uit de periode dat New Order de weg wat kwijt was (Crystal en Regret). Gelukkig werd dat weer goedgemaakt met een ijzersterke True Faith, dat het eerste gedeelte afsloot.

Na een korte pauze stonden Hooky en co al terug op het podium om het Unkown Pleasures gedeelte te spelen. Eerst wou Peter nog even kwijt dat Brussel een speciale plek was voor Joy Division en droeg hij Atmosphere op aan de Belgische vriendin van Ian Curtis, Annik Honoré. Na een sublieme versie van deze klassieker volgde het volledige eerste album van Joy Division. Het viel op dat Hook zich als een vis in het water voelt als frontman, dat is niet zó evident aangezien hij jarenlang meer in de achtergrond te zien was. Ook als zanger is hij gegroeid en klinkt hij even beklijvend als Curtis.

Terwijl hij zingt, laat hij normaal gezien het meeste baswerk over aan zijn zoon Jack Bates, die was er niet bij in Brussel omdat hij volgend maand op tournee gaat met The Smashing Pumpkins. In Paul Duffy van The Coral vond hij echter een waardige vervanger die even gedreven speelde als de frontman.

Na de Unknown Pleasures-ronde nam de band een kleine pauze om er daarna weer stevig in te vliegen met de nummers uit Closer. Het viel op dat alle songs van Joy Division na zoveel jaren nog erg eigentijds en fris klinken.

Net als op het album werd de set afgesloten met een heel intense versie van Decades.

Natuurlijk kregen we nog een bisronde met publiekslieveling Dead Souls. Uit het eerste New Order-album kregen we nog het intrigerende Ceremony gevolgd door een hele straffe versie van Transmission. Waarna het tijd was om keyboard speler Martin Rebelski (ex-Doves) in de bloemetjes te zetten omdat het zijn verjaardag was. Taart en felicitaties werden uitgedeeld. Na de feestelijkheden werd de bisronde afgesloten met Love Will Tear Us Apart dat door heel de zaal woord voor woord werd meegebruld. En zo was de cirkel rond. In Plan K. in Brussel speelde Joy Division op 16 oktober 1979 het nummer voor het eerst live, en dus was dit de perfecte afsluiter van een zo goed als perfect concert.

De 66-jarige Peter Hook speelt nog steeds even vurig als in het begin van zijn carrière, iets wat niet van iedereen van zijn generatie kan gezegd worden. We hebben dan ook gigantisch veel respect voor hem en zijn band en de manier waarop ze iedereen meekregen tijdens een geweldig optreden dat bijna drie uur duurde.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More