Home Belgisch OPROER Leffinge, muziekcafé De Zwerver (03/03/2024)

OPROER Leffinge, muziekcafé De Zwerver (03/03/2024)

by Hans Lenvain

Om 15u15 arriveerde de olijke bende van OPROER in het landelijke dorpje Leffinge om er zich voor te bereiden op enkele grotere optredens in de komende weken. Een try-out, zoals dat heet.
Twee uit de kluiten gewassen bestelwagens parkeerden zich voor het muziekcafé De Zwerver en na enkele kussen en omhelzingen waren het de bandleden zelf die de inhoud van de bestelwagens het café binnen zeulden. Hier geen roadies die elkaar voor de voeten liepen, geen groupies die vanuit de struiken opdoken,… Het normale leven van de sympathieke jongens is nog niet verstoord door bekendheid of massale waanzin.
Als je dan toch oproer in je straat zou moeten hebben, kies je beslist voor de passage van deze band.

© Hans Lenvain

Wat wel te zien was, was dat ze bijzonder goed op elkaar waren ingespeeld. Iedereen wist wat er moest gedaan worden. Ieder had zijn eigen taak en in geen tijd had het kale podium de uitstraling van een warme plek waar iets stond te gebeuren. Heel dit proces voelde natuurlijk aan. Er werden praatjes gemaakt, er werd al eens gelachen, hier en daar een steek gegeven,… Het was zondagnamiddag en de link naar een groep vrienden binnen een jeugdbeweging was dan ook niet ver weg. Zo natuurlijk, normaal en vriendschappelijk kwam het allemaal over.

© Hans Lenvain

Anderzijds wisten ze donders goed waarom ze hier waren. Ze gingen dan misschien wel heel amicaal met elkaar om en ze leken dan misschien wel op uitstap om even hun hobby uit te voeren maar mispak je niet. Deze gasten hebben wel al het één en ander gerealiseerd.
Na Humo’s Rockrally 2020 werd er gefluisterd dat er nooit nog zou worden gesproken over OPROER na hun passage aldaar. Intussen zijn we 2024, stelden ze hun album We’re All Late Tonight voor in een uitverkochte ballroom van de AB (+1000 verkochte tickets!), nam Noordkaap hen mee naar het OLT Rivierenhof, zijn ze regelmatig te horen op Willy radio en uitte zelfs Bart Peeters zich als fan.

© Hans Lenvain

Ze kwamen heel recent met hun nieuwe single Dreamer On A Leash en die laat in hun kaarten kijken. Als je vier maand na je debuutalbum met een nieuwe single komt, is de kans groot dat er gewerkt wordt aan een tweede album. Een nieuw album dat het minstens zo goed moet doen als het vorige. Hopelijk zelfs beter. En daarvoor moet je als Belgische band op missie. Je moet je gezicht op zoveel mogelijk plaatsen laten zien, je muziek door zoveel mogelijk mensen laten beluisteren, zoveel mogelijk mensen overtuigen van jouw overtuiging. Deden missionarissen dat vroeger met de bijbel en een kruisbeeld in de hand, heb je als band je playlist, je instrumenten en je micro.
Je trekt niet in duistere stilte naar koloniale gebieden maar naar de grote muziektempels. En uitgerekend dát zijn de mannen van OPROER van plan de komende weken.

14/03 – De Kromme Haring, Utrecht (NL)
17/03 – Nieuwe Nor, Heerlen (NL)
19/03 – Het Depot, Leuven (BE)
21/03 – Paradiso, Amsterdam (NL)
22/03 – Rotown, Rotterdam (NL)

© Hans Lenvain

In hun plaats zouden bij ons de billen dichtgeknepen, de maag in de knoop zitten en de stressvlekken zouden de overhand nemen in ons gezicht maar niet bij deze kerels. Ofwel beseffen ze niet op welk punt ze staan ofwel beseffen ze enkele dingen maar al te goed maar zijn ze gewoon zo professioneel om daar normaal mee om te gaan. Het zijn geen imbecielen dus wij zetten ons geld op de laatste situatie.

Als ze om klokslag 18u het podium opkomen zijn de enige vlekken die wij in hun gezicht kunnen zien, afkomstig van de summiere verlichting boven het podium. Voor de bezoekers geen enkel probleem maar als fotograaf heb je zin om je camera te overgieten met benzine en er – Jimi Hendrix gewijs – een lucifer naar te gooien. Niets aan te doen, à la guerre comme à la guerre. Paars, rood en blauw zullen het zijn. (Tip: wit, groen, geel werkt ook voor het publiek en voor de fotograaf.) Maar de muziek, daar gaat het over.

Ze starten met High For More, gevolgd door Get Get Get. Dan is het tijd voor Let Go en gaat De Zwerver figuurlijk de fik in. Wat een kracht, wat een performance, wat een energie. En die energie zullen ze niet meer loslaten.
Broeierige atmosfeer, het zweet gutst van zanger Dries maar hij en zijn kornuiten gaan gewoon keihard door.
If You Change Your Mind, Late Tonight, Strange,… Alle nummers van hun album passeren de revue en er staat geen rem meer op. Als bisnummer spelen ze, uiteraard, hun nieuwste single.
Ze spelen technisch verdomd sterk en strak. Eén ding is zeker: als ze in Nederland arriveren zal er niet veel overtollig stof meer op hun instrumenten liggen.

© Hans Lenvain

Zijn de mannen van OPROER klaar voor een stap naar boven? Absoluut! Grotere zalen, tweede album,… En dan de zomer. De festivals. We zien hen in 2024 een grote stap voorwaarts nemen. Dus als je in de mogelijkheid bent, koop die tickets voor Het Depot in Leuven!

We bedanken de mensen van muziekcafé De Zwerver voor het warme ontvangst en de mensen van OPROER van wie we op hun vingers mochten kijken tijdens het opstellen van hun materiaal en de soundcheck. We zullen het nooit meer doen (vingers gekruist achter de rug).

FACEBOOK / INSTAGRAM / WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More