Home LiveFoto's MUZIEKVERENIGING DE CLINGSE BOSSEN, Antwerpen, Djingel Djangel (24/08/2023)

MUZIEKVERENIGING DE CLINGSE BOSSEN, Antwerpen, Djingel Djangel (24/08/2023)

by Bart Verlent

Met een groepsnaam als Muziekvereniging De Clingse Bossen zou je denken dat het om een grote groep muzikanten gaat, maar niets is minder waar. Het is eigenlijk een duo, bestaande uit Lars Senders (gastmuzikant bij Broeder Dieleman, Deadman Orchestra) en Jan D’Hooge (Orgasmaddix, Implant, Anne Clark, Vive La Fête). Even was er nog een derde lid, Youri Van Uffelen (Sekushi, Oktaver), maar dat duurde niet lang. Jan en Lars wonen elk aan een andere kant van de Belgisch-Nederlandse grens, gescheiden door De Clingse Bossen. In dat bos is er een interactieve wandelroute Bos-Grens, waar je met behulp van een app grensverhalen kunt ontdekken en naar een soundtrack luisteren die door het duo is gemaakt.

In 2017 brachten de twee hun naamloze debuutalbum uit bij Consouling. Op dat album prijken acht mooie tracks die een fusie zijn van instrumentale improvisaties, noise en gedurfde rock met elementen van krautrock en postrock. Het duo weigert zichzelf in een bepaald genre te plaatsen; ze laten zich telkens leiden door de muzikale weg die ze bewandelen.

Naast hun werk als muzikant hebben ze nog meer creatieve uitlaatkleppen. Lars Senders creëert ook muziek voor theater, circus en documentaires. Jan D’Hooge, de andere helft van het duo, is niet alleen muzikant maar ook beeldend kunstenaar. Ze organiseren af en toe jamsessies die volledig gewijd zijn aan synthesizers en werkten samen met een plaatselijke harmonie.

Het primaire doel van het duo is om grenzen te doorbreken. Ze streven ernaar om zo breed mogelijk te gaan in hun muziek en tijdens hun optredens. De intentie is om geen enkele beperking te laten bestaan tussen hen en hun artistieke expressie.

In 2019 verscheen de Splitt cassette op Zesde Kolonne Records, waarbij Jan en Lars elk een kant vulden met hun eigen composities. Op 9 september verschijnt eindelijk het tweede album op hetzelfde label als de tape. Van Uffelen nam samen met de band de productie voor zijn rekening, zo blijft hij toch een beetje deel uitmaken van de band. Deze keer laat Lars hier en daar zijn stem horen, wat een extra dimensie aan het bandgeluid toegevoegd. Enkele maanden geleden kregen we al een voorproefje van het album met het meer dan zes minuten durende nummer Klub Goesting dat zijn titel waarmaakt en ons enthousiast maakt voor het nieuwe album dat eraan komt.

Afgelopen vrijdag trokken we naar Djingel Djangel in om de live-première van de nieuwe nummers bij te wonen. Toevallig was het ook de dag waarop de hondenreuzen van Royal De Luxe neerstreken in de Scheldestad. Zodra de honden gingen rusten, kon het duo stevig uitpakken.

Aangezien het al meer dan een jaar geleden was dat de band het podium betrad, stonden de zenuwen behoorlijk gespannen, maar behalve een paar valse starts was daar verder niets van te merken. We werden getrakteerd op een krachtige set, boordevol variatie, energie en vooral een overvloed aan van zich af spattend speelplezier. Dit alles onder het goedkeurende oog van Bootsie Butsenzeller, die achter de mixtafel stond.

De set bestond uit een mix van oud en nieuw materiaal. De nieuwe nummers zijn nog meer doordrenkt met een kraut-sausje, soms kwamen ze furieus uit de hoek. De toevoeging van zang door Senders op bepaalde nummers voegde zeker een extra dimensie toe. Er was zelfs een gloednieuwe track met een stevige post-hardcore-vibe, waarbij Lars als een gedreven punker het nummer met veel overtuiging bracht.

De oude nummers, zoals het subtiel gelaagde Soep, het overdonderende Han Bennink met zijn free jazz invloeden (inderdaad, een eerbetoon aan de Nederlandse jazzdrummer), het psychedelische Harstad en de ruimtelijke krautklanken van C’est La Faute à Depeche Mode (nee, geen ode aan Dave Gahan en co), waren op plaat al prachtig en kregen nog iets extra’s tijdens deze uitvoering. De single Klub Goesting kwam krachtig binnen en liet een intense indruk na. Nog een hoogtepunt was het ingetogen Oude Statie, dat het duo opdroeg aan de onlangs overleden Zeeuwse kunstenaar Dimitri Sponselee, een goede vriend van Lars en Jan.

Alles wijst erop dat de tweede langspeler van MCB een heel staf album gaat worden. Het duo verkeert in topvorm, en we hebben dan ook met volle teugen genoten van elke subtiele, voortstuwende en intrigerende noot die weerklonk bij Djingel Djangel.

Op 28 september kan je Muziekvereniging De Clingse Bossen aan het werk zien in De Casino Café in Sint-Niklaas. De toegang is dan volledig gratis! De ideale gelegenheid om dit fantastische duo live aan het werk te zien.

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More