Home LiveFoto's Merope Gent, Handelsbeurs (15/01/2021)

Merope Gent, Handelsbeurs (15/01/2021)

by Björn Comhaire

In deze dagen van culturele droogte zijn er gelukkig nog cultuurhuizen en -organisaties die ons, vanuit onze luie zetel, verblijden met muziek en andere podiumkunsten. Eén van die organisaties is de Gentse Handelsbeurs die, binnen het kader van het Sound Of Ghent project, heel regelmatig livestreams brengt.

© Björn Comhaire

Op vrijdag 15 januari konden we zo genieten van de internationale band Merope. Ze kwamen er hun album Naktės (“de nacht”) voorstellen. Naktės werd toepasselijkerwijs ’s nacht opgenomen en kreeg van Klara de prijs voor beste album van het jaar! Niet zomaar een plaatje dus.

Merope bestaat uit de Litouwse zangeres en kanklės-speler Indrė Jurgelevičiūtė, Belgisch gitarist en elektronicatovenaar Bert Cools en Fransman Jean-Christophe Bonnafous die de bansuri (fluit) leven inblaast.

Indrė Jurgelevičiūtė aan de kanklės © Björn Comhaire

Bonnafous was er niet bij in de Handelsbeurs maar zijn afwezigheid werd ruimschoots goedgemaakt door de Nederlandse pianist Harmen Fraanje (Mark Turner, Kenny Wheeler, Magic Malik, Werner Herzog, Cristina Branco en vele, vele anderen) en de magistrale Franse percussionist Toma Gouband.

Harmen Fraanje aan de toetsen © Björn Comhaire

Dat het viertal voor het eerst samen speelde was er op geen enkel moment aan te horen, zo coherent klonk Merope vanaf de eerste tonen. De mysterieuze, Litouwse volksmuziek en het prachtige visuele kader dat het productieteam van De Handelsbeurs op ons scherm wist te toveren, maakte dit echt tot een unieke ervaring. Toch sterk hoe de Gentse concertzaal er iedere keer opnieuw in slaagt om maximaal gebruik te maken van de extra mogelijkheden die live streaming biedt.

Wat kregen we nu eigenlijk te horen? Eeuwenoude, Litouwse volksmuziek dus, maar dan wel geïnjecteerd met (geïmproviseerde) jazz, elektronica, bakken sfeer en heel veel muzikale virtuositeit. Ruim een uur lang zweefden we enkele centimeters boven de grond met kippenvel in de aanslag, luisterend naar de bezwerende klanken van Merope en vrienden.

Toma Gouband bracht een half bos mee naar De Handelsbeurs © Björn Comhaire

Machtig om in close-up te zien welke onverwachte klanken Gouband produceert met takjes, platte stenen, keitjes en ander wonderlijk percussioneel materiaal. Of om Bert Cools één te zien worden met zijn gitaar en Jurgelevičiūtė’s vocaal gejongleer van dichtbij te kunnen aanschouwen.

Bert Cools © Björn Comhaire

Neen, het is niet hetzelfde als samen in een zaal zitten met publiek en band en opgeslorpt te worden door beeld, klank en (ja, ook dat) geur. Maar hoe dat zo komt, hebben we ondertussen allemaal al duizend keer gehoord, dus laten we blij zijn met wat we hebben. En wat we hebben is verdorie niet min!

De Handelsbeurs gaat ook de komende weken nog door met het live streamen van muziek en dans. Een greep uit het programma voor de volgende maand:

18/01 – Karen Willems
23/01 – Inside Out: What I feel is what you get (dance)
30/01 – Cram Ration
03/02 – Rembrandt Frerichs Trio & Kayhan Kalhor (kemenche)
10/02 – An Pierlé Quartet (album release)
21/02 – Indrė Jurgelevičiūtė (van Merope!)
23/02 – Rocío Márquez (voice)
27/02 – Jiraan

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More