Home LiveFoto's MAUGER + THE ME IN YOU Mechelen, Cultuureel Centrum (20/01/2023)

MAUGER + THE ME IN YOU Mechelen, Cultuureel Centrum (20/01/2023)

by Bart Verlent

Het Mechels Cultureel Centrum kreeg vrijdag twee toppers over de vloer die prachtige emotionele indiepop maken. Terwijl MAUGER kiest voor een minimale aanpak gaat The Me In You voor weidsere arrangementen. Beide bands brachten vorig jaar een nieuw album uit.

MAUGER liet hun tweede album Shiny op de mensheid los. Mauger Mortier en co streven op dat album naar steeds beter, mooier en succesvoller. Voor de The Me In You was het al hun vierde langspeler How Does It Feel To Be Wrong All The Time, de Hagelandse band vierde er ook hun 10de verjaardag mee.

Het was dan ook schitterend om deze twee toppers op één avond aan het werk kunnen zien. MAUGER mocht de avond aftrappen wat best wel spannend was, aangezien dit hun eerste optreden was sinds de corona-miserie. Ze hadden drie jaar niet op een podium gestaan! Mortier had duidelijke orders gekregen om bindteksten zoveel mogelijk te vermijden omwille van het strakke schema van de avond. En dat terwijl hij er zoveel had ingestudeerd! Hij vergat daarom waarschijnlijk ook om te zeggen dat ze met vijf op het podium stonden in plaats van met vier. Maar dat zijn maar details.

Zoals te verwachten kregen we voornamelijk songs uit Shiny maar er was ook plaats voor de oudjes Come Back To The City en Streets Run Dry. MAUGER was op zijn best tijdens de pure singer-songwriter nummers waarbij sombere arrangementen het geheel inkleurden. De backings vulden Mortier mooi aan met een koortje met een Beach Boys-vibe. Tijdens de meer uptempo songs leek het soms of de band zichzelf wat voorbij liep. Al hoorden we wel de kwaliteit van de nummers en van de muzikanten. Het kan natuurlijk ook zijn dat de band wat zenuwachtig was om na zo lange tijd terug live te spelen, iets waar we volledig kunnen inkomen.

De komende weken staan er nog veel optredens gepland en zal alles wel terug in zijn plooi vallen. MAUGER heeft heel wat pareltjes in zijn repertoire en Mortier kan raken met zijn mooie melancholische stem. We hopen ze snel nog eens aan het aan het werk zien als ze wat gerodeerd zijn.

De leden van The Me In You steken hun herkomst niet onder stoelen of banken, de band uit het Hageland gebruikte de muziek van De Witte Van Zichem als intro. Wat eigenlijk nog wel best bij hun muziek past. Het verschil met MAUGER merkten we al vanaf het eerste nummer Landscapes . Stijn Claes en zijn muzikale vrienden stonden heel relax op het podium en overklasten de vorige band met hun mooie, gelaagde sound. Je kan natuurlijk geen bands met elkaar vergelijken maar het viel wel op met hoeveel overtuiging The Me In You hun nummers brachten. Met af en toe een grapje tussen de songs ging het er allemaal heel ontspannen aan toe.

The Me in You @ Cultuurcentrum Mechelen

De band speelde vooral nummers uit hun meest recente album. In het tweede deel van het optreden kregen we ook wat oudere nummers zoals hun eerste single Girl In Armour, Sober en Low Battery (ter gelegenheid opgedragen aan de net overleden David Crosby) uit het debuutalbum Forgotten Clothes, Strumble en Control uit hun naamloze tweede plaat en Mixing The Beats uit het zwaar onderschatte album Stuart Conroy: 1974-1978.

Wie The Me In You ooit live aan het werk zag, weet dat het vijftal er niet vies van is om af en toe een soort van mash-up in de nummers te gooien. Dat was deze keer niet anders. The Hum Of Your Voice kreeg een streepje The Boys Of Summer van Glen Frey mee en Sober als intro een stukje Careless Whisper van George Michael.

The Me in You @ Cultuurcentrum Mechelen

Als bisnummer kregen we de première van het nummer Slow Me Down dat de band in opdracht schreef voor de documentaire Dagen Zonder Broer, waarin Jeroen Meus zijn rouwproces rond het overlijden van zijn broer Wim die toevallig op de dag van het optreden zou verjaard zijn) in beeld bracht. Het is een intense donkere song die in het begin iets heeft van Joy Division maar naar het einde toe wat bombastischer wordt en meer een 80’s U2-vibe krijgt. Op het einde van het nummer verwerkte Claes ook flarden van teksten uit Love Will Tear Us Apart en With Or Without You.

Op het einde van de bisronde werden we nog getrakteerd op een sublieme versie van The Coastman & The Liar dat een stevig postrock getint slot meekreeg. De kers op de taart van dit prachtig optreden.

The Me in You @ Cultuurcentrum Mechelen
The Me in You @ Cultuurcentrum Mechelen

MAUGER was de perfecte opener voor The Me In You. We werden getrakteerd op een mooie avond met twee bands die veel meer aandacht verdienen dat ze op dit moment krijgen.

MAUGER FacebookInstagram

The Me In You FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More