Home LiveFoto's GRASPOP METAL MEETING Dessel (20/06/2024)

GRASPOP METAL MEETING Dessel (20/06/2024)

by Johan Vanparys

Met veel goesting maar met een klein hartje, vertrokken we naar de heilige grond van Dessel. Het weer was de afgelopen tijd niet bepaald gunstig geweest, en de voorspellingen voor de eerste dagen van het festival waren niet veelbelovend.
Maar zodra we de poorten passeerden, viel alle stress en vermoeidheid van ons af en kon het vierdaagse festival eindelijk beginnen.

Na een verkenningstocht kwamen we rond de middag aan bij de Metal Dome, waar Night Verses hun optreden startten. Deze Amerikaanse band, meesters in alternatieve instrumentale muziek, zorgde ervoor dat de tent al vroeg op de dag volstroomde met enthousiaste festivalgangers.

Bij de Jupiler Stage begon inmiddels ook Erra hun optreden. Al meer dan 10 jaar staat deze Amerikaanse band bekend om hun melodieuze metalcore, waarmee ze talloze fans over de hele wereld weten te boeien.

In de Marquee konden we kijken naar Shadow Of Intent. Voor het eerst was deze band uit de Amerika naar Graspop gekomen, een langverwacht debuut voor hun Europese fans. De band combineerde verschillende elementen van metal en verwerkte deze moeiteloos in hun unieke deathcore sound. Voor de fans van Dimmu Borgir en Lorna Shore was dit optreden absoluut een hoogtepunt.

We gingen naar de North Stage, waar de Zweedse metalband Amaranthe het podium betrad. Hun unieke mix van extreme metal en elektronische muziek, resulteert in een energieke sound van melodieuze death power metal die het publiek meteen wist te pakken.

De South Stage trilde onder de dreigende tonen van STAKE, terwijl de regen neerdaalde op het publiek. Geruchten over een naderend afscheid van de band in deze bezetting deden de ronde, maar de energie op het podium was onmiskenbaar. STAKE bewees nog maar eens waarom ze een onmiskenbare kracht zijn in de Belgische muziekscene.

Doro, de onbetwiste koningin van de metal, bewees op Graspop waarom ze die titel al decennia lang draagt. De Duitse zangeres en songwriter, al meer dan 40 jaar boegbeeld van de female fronted metal, betrad voor de zesde keer het podium van Graspop. En wat een show was het!

Samen met haar band bracht ze een energieke set die het publiek van begin tot eind meesleurde. Oude hits werden afgewisseld met nummers van haar nieuwste album, Conqueress Forever Strong And Proud, en Doro liet horen dat ze nog lang niet van plan is om ermee te stoppen.

Doro is een echte legende in de metalwereld en haar show op Graspop was daar het ultieme bewijs van. De koningin heerst nog steeds!

De plannen van ex-Slayer gitarist Kerry King om solo te gaan, lagen al voor corona klaar. Op 17 mei 2024 verscheen, met enige vertraging, zijn debuutalbum From Hell I Rise. Voor fans van Slayer was dit een langverwachte release.
Het optreden werd gesmaakt. King bewees dat hij nog steeds een van de beste metalgitaristen ter wereld is.

Babymetal wellicht de ultieme crossover tussen Japanse metal en K3, betovert al jarenlang met hun unieke mix van zang, dans en metal. De drie dames, bijgestaan door de Kami-band, slepen menig festivalpubliek mee in hun energieke shows.

In 2023 brak Babymetal opnieuw door met hun album The Other One. De band oogstte hiermee lovende kritieken en beklom menig podium op festivals over de hele wereld.

Onder leiding van Dave Mustaine bracht Megadeth een onvergetelijke show met rauwe thrashmetal, uniek technisch gitaarwerk en een herkenbare muzikaliteit die al decennia lang fans over de hele wereld weet te boeien. De band, die al 40 jaar bestaat, slaagt erin om met hun nummers over oorlog, religie en dood zowel jong als oud te raken. Ze blijven grenzen verleggen en hun publiek verbazen met hun energieke live-optredens.

Alice Cooper betrad het podium van Graspop om zijn gloednieuwe album Road voor te stellen aan het Belgische publiek.

Al 50 jaar lang weet de shockrocker met zijn theatrale liveshows vol bloed, slangen, lijken en gruwelijke attributen te betoveren. Het nieuwe werk van Cooper werd met enthousiasme ontvangen, maar ook de onvergetelijke hits zoals School’s Out, Poison en Billion Dollar Babies mochten uiteraard niet ontbreken. De festivalgangers zongen luidkeels mee en genoten van de energieke show

Tool, een band die nauwelijks introductie behoeft, had de eer om dag 1 van Graspop Metal Meeting af te sluiten. En wat een afsluiter was het! Van de eerste tot de laatste noot betoverden ze het publiek op de South Stage met hun complexe en experimentele muziekstijl, die invloeden van progressieve rock, alternatieve metal en artrock combineert.

Het was de perfecte afsluiter van een fantastische dag op Graspop Metal Meeting.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More