Home LiveFoto's BLUAI + TJE Antwerpen, Trix (30/11/2022)

BLUAI + TJE Antwerpen, Trix (30/11/2022)

by Bart Verlent

De uit Beveren afkomstige singer-songwriter Catherine Smet begon nog niet zo lang geleden eigenhandig intieme songs te schrijven en op te nemen in haar studentenkamer. Van het een kwam het ander en al gauw verzamelde ze een volwaardige band rond zich met Caitlin Talbut op bas, Mo Govaerts op drums en Ilayda Cicek (ILA) op gitaar. Zo werd Bluai geboren. Op een korte periode werd de band getroond tot één van de winnaars van Sound Track Antwerpen en De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en kaapten ze de hoofdprijs weg van Humo’s Rock Rally.

Bluai © Cath Van Laere

Door het succes van Bluai en ILA verliet Cicek de band om zich volledig te focussen op haar eigen project, ze werd na de opnames van de ep met glans vervangen door Amina Parago. Een paar maanden geleden verscheen de debuutep Junkyard waarop zes prachtige gevoelige pareltjes staan. Met deze ep trekken ze nu door ons land. Wij gingen kijken in Trix, waar het allemaal begon voor Catherine Smet en co, want daar wonnen ze de eerste muziekwedstrijd Sound Track,

Het voorprogramma werd verzorgd door het Hasseltse/Brugse/Herentalse elektronische indiefolktrio Tje. Ook deze band begon als een slaapkamerproject. De band ontstond uit de nachtelijke conversaties tussen zangeres Lindy Versyck en gitarist Melvin Labbinck. Klaas Leyssen (The Yummy Mouths) vulde het duo verder aan met dreunende basklanken waardoor het project verder kon uitdijen. Het trio bracht twee singles (Coolkidsbar en Echoes) uit met een uniek geluid. Wij waren benieuwd hoe ze live zouden klinken.

Tje © Cath Van Laere

Vanaf de eerste noten van Tje waren we onder de indruk van dit trio. Melvin neemt naast de gitaar ook de basdrum voor zijn rekening terwijl Klaas boeiende geluiden uit zijn bas toverde (hij speelt bas met zijn mond…) door gebruik te maken van allerlei effecten. Daarnaast speelde hij ook nog keyboard. De hoofdrol was echter weggelegd voor Lindy die werkelijk alles aankan met haar stem. Ze kan mooi ingetogen zingen maar evengoed kan ze furieus uithalen en dat telkens loepzuiver. We kunnen haar vergelijken met Björk en Sinead O’Conner.

Tje © Cath Van Laere

De songs van Tje klinken, door de combinatie van de drie muzikanten, subliem. Melvin tokkelt donkere warme composities bij elkaar die Klaas perfect aanvult met bijzondere soundscapes. Lindy zorgt voor de kers op de taart. Het trio wist zelfs Holloback Girl van Gwen Stefani volledig naar hun hand te zetten en er een indrukwekkende versie van te maken. Muzikaal kunnen we Tje omschrijven als avontuurlijke intense indiefolk die zeker op de playlist van Duyster zou passen. Tje is niet zomaar een triootje, nee dit is een band met een uniek ijzersterk geluid waar we zeker nog veel van gaan horen.

Tje © Cath Van Laere

Dan was het de beurt aan Bluai, de hoofdact van de avond waar de bar van Trix serieus was voor volgelopen. Het is duidelijk dat het viertal al een heuse fanbasis heeft opgebouwd en dat verdienen ze ook. We merkten op dat de girl band ondertussen met meer zelfvertrouwen op het podium staat in vergelijking met de Sound Track finale.

Bluai © Cath Van Laere

Het viertal kwam naar Trix om de debuutep voor te stellen en alle zes de pareltjes passeerden de revue. Bert Vliegen, die instond voor de productie van de ep, kwam zelfs even langs om op zijn sax te spelen tijdens het nummer Blue Moon. Ook de eerste single Lady stond op de setlist, nog zo’n knappe song die helaas niet op de ep staat. Daarnaast kregen we ook een reeks nieuwe songs die de band samen schreef; de nummers van de ep zijn enkel van de hand van Catherine. Het viel op dat deze toch iets steviger klinken dan het andere materiaal. Iris & Charlie en Sad Boy klinken veel energieker en zijn gebouwd op krachtige gitaren. Zo werd het een set met veel afwisseling.

Bluai © Cath Van Laere

Als bisnummer kregen we een prachtige intieme versie van Honey waarin drumster Mo Govaert de akoestisch gitaar ter hand nam terwijl Caitlin en Amina enkel de backings verzorgden samen met Tje-zangeres Lindy Versyck. Catherine zong prachtig, met haar zachte warme stem. Bluai sloot af met het ingetogen nieuw nummer Keep Up.

Bluai (c) Cath Van Laere
Bluai © Cath Van Laere

Tje was de ontdekking van de avond terwijl Bluai nogmaals bevestigde waarom ze top zijn. De band mag terecht trots zijn op hun nominatie voor een Mia. De weg om het buitenland te veroveren, ligt nu helemaal open voor Bluai.

FACEBOOK – TJE

FACEBOOK – BLUAI

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More