Home LiveFoto's BLOND + ECHO BEATTY, Antwerpen, Trix (06/04/2023)

BLOND + ECHO BEATTY, Antwerpen, Trix (06/04/2023)

by Bart Verlent

Annelies Van Dinter heeft al een lange weg afgelegd met Echo Beatty. Een weg van vallen en opstaan maar toch is ze steeds blijven gaan met een duidelijk doel voor ogen. Met als resultaat dat Van Dinter anno 2023 met veel ervaring en overtuiging het derde Echo Beatty-album Vision Glitch heeft ingeblikt. Een album dat zeker de strafste plaat is die ze ooit heeft gemaakt. Deze langspeler is een verzameling van donkere songs die uitblinken in diversiteit en diep onder de huid kruipen.

© Erik Janssens

Natuurlijk waren we benieuwd of dit live net zo intens binnen zou komen. Dus trokken we naar Trix om Echo Beatty live aan het werk te zien. Fien Van Der Aa, Caitlin Talbut (Bluai) en Linde Notenbaert – samen Blond – mochten het voorprogramma verzorgen. In 2021 volgde dit trio de opleiding kleinkunst aan het Antwerps conservatorium en werd deze band hun masterproef. Met Blond willen ze het stereotype van het domme blondje terug claimen en het woord een nieuwe betekenis geven. Het trio smelt eightiespop, hiphop, spoken words, harmonische samenzang en kleinkunst in een nieuw uniek Nederlandstalig geheel samen, waarmee ze vorig jaar de Nekka-wedstrijd hebben gewonnen, zodat ze dit jaar in de Lotto Arena op de Nekka Nacht staan. Vorig jaar bracht deze band hun debuutep Alles Moet Groter uit die ze in Trix kwamen voorstellen.

Blond © Erik Janssens

Het trio begon hun set met de instrumentale track Californische Walnoot waar we donkere electro kregen die ruikt naar 80’s wave en waarvan de samples aankondigingen leken uit een supermarkt die het geheel iets luchtiger maakten. Daarna kregen we meer electrokitchpop waar Fien, Caitlin en Linde afwisselend de leadvocals voor hun rekening namen, wat wel voor een aangename afwisseling zorgde.

Blond neemt de maatschappij onder de loep en kunnen zich met enige humor en cynisme in hun teksten daar volledig in uitleven. Tijdens hun masterproef bracht dit trio een Nederlandstalige versie van Maria van Blondie, maar in Trix brachten ze een cover van K3’s Hart Verloren wat de set nu niet echt een meerwaarde gaf. Gelukkig kreeg deze cover een stevige techno outro die we wel konden pruimen. De eigen nummers van Blonde hebben wel meer diepgang en een zekere charme.

Dan gingen we naar de hoofdact van de avond: Echo Beatty. Voor iedereen in de zaal was, had Van Dinter de helft van de Trix-bar samen met een vriendin versierd met glitterdecoratie, wat de bar wel sfeervolder maakte. Zelf had Annelies dan ook nog een glitterbroek aan die het plaatje compleet maakte. De frontvrouw kreeg op het podium ondersteuning van Maximilian Dobbertin (Bert Dockx Band, Calicos, Frankie Fame, Delta) die de bas en synths voor zijn rekening nam, terwijl Antoni Toni Foscez (Crayon Sun, Go March, DVKES, Sioen) achter de drums zat en de nummers ook aanvulde met bijzondere effecten.

Echo Beatty © Erik Janssens

Er werd geopend met het het sensuele Just Beacause dat live iets gedrevener klonk dan op het album. Van Dinter pakte daar de zaal al volledig in. Ze bracht haar songs met veel overtuiging, gevoel en straalt veel charisma uit, wat er voor zorgt dat Echo Beatty er staat als een stevig huis. Veel bindteksten heeft ze dan ook niet nodig. De songs zeggen meer dan 1000 woorden en die klinken live zo intens straf. Daarbij komt nog dat Annelies haar subtiel gitaarspel en de aanvullingen van haar twee straffe muzikanten zorgen voor een subliem groepsgeluid.

Het optreden was één groot hoogtepunt over heel de lijn. Maar we kregen wel intens kippenvel bij het bloedmooie High On A Memory (dat Annelies vooral solo bracht op haar gitaar en ze af en toe werd aangevuld met soundscapes), Reclaim My Time (waar Annelies zo in op ging dat het echt wel diep raakte) en The Silence (dat op het album wordt gedragen door een krautrock-vibe maar wat live nog intenser en vuriger klinkt). Het album Vision Glitch werd in schoonheid afgesloten met het prachtige What If en de bisronde werd ook afgesloten met deze parel, waarna de zaal nog meer begon te schitteren en dat had niks te maken met de glitter-decoratie.

Vision Glitch is nu al zeker één van de beste albums van 2023 en dit optreden zal ook de geschiedenis ingaan als één van de beste optredens van dit jaar. Wat een machtige performance heeft dit trio in Antwerpen neer gezet! In Nederland staat Echo Beatty dit jaar al op een paar festivals affiches, in eigen land eigenaardig genoeg niet, onbegrijpelijk… Gelukkig kan je deze topband nog aan het werk zien in diverse clubs. We kunnen dus alleen maar aanraden om snel een ticket te gaan kopen. Echo Beatty is zeker een band die je aan het werk moet zien, zodat je jezelf kan overgeven aan de intens mooie show van dit trio.

Echo Beatty kan je aan het werk zien op:
18/04 – STUK, Leuven
19/04 – De Koer, Gent
10/05 – Cactus, Brugge
12/05 – FARRM, Hasselt

BLOND : FacebookInstagram
ECHO BEATTY : FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More