Home Belgisch ANDREW LISLE & DIRK SERRIES Gent, Café de Loge (25/01/2023)

ANDREW LISLE & DIRK SERRIES Gent, Café de Loge (25/01/2023)

by Patsker Omaer Beguin

Café de Loge kreeg onze landgenoot Dirk Serries (Vidna Obmana, Fear Falls Burning) en de Britse vrije improvisatie drummer Andrew Lisle op bezoek voor een gezellig setje vrije klankvorming. Lilse en Serries vormen samen met saxofonist Colin Webster het Kodian Trio, waarmee deze heren graag een ferme sneer van postpunk en free jazz tegen de trommelvliezen rammen. Het duo kwam voor hun (nog maar tweede) gezamenlijke optreden zonder machines, effecten en versterkers naar Gent.

Serries heeft een bijzondere fascinatie voor de Archtopgitaar. Deze akoestische of semi-akoestische staalsnaar gitaar die in de jaren veertig van de twintigste eeuw erg in trek was, versmolt tijdens de set volledig samen met de experimentalist. We kregen een krat uitdagend snarengeritsel dat begeleid werd door de onwaarschijnlijke percussie octopus Lisle. Het duo wentelde zich zonder moeite in een minimalistisch maalstroom van klankerupties die het café in een klankkamer omtoverden.

Geen effecten maar experimenten zorgden voor een knetterende akoestische set. Door het gebruik van vioolstrijkstokken op de gitaarsnaren en losliggende cimbalen produceerde het duo naast het snaren- en percussie gefriemel een portie akoestische drones. Dit merkwaardige geproduceerde gegons bewees nog maar eens wat het doel van vrije improvisatie betekent: grenzen verleggen en zoeken naar de bijna onmogelijke klanken die je uit een (hier akoestisch) instrument kan persen.

Allerlei drum- en satéstokjes werden inventief gebruikt tijdens het veertig minuten durende klankfestijn. Er was een duidelijke chemische verbinding merkbaar tussen de twee virtuozen. Met een minimum aan gereedschap (gitaar en één snaardrum) werd een creativiteit aan klankexperimenten getoond.

Chaos werd vermeden doordat het intieme spel en energie van de muzikanten steeds in balans bleef. Lisle en Serries genoten zichtbaar van hun interacties en spoelden hun geslaagde abstracte sessie met een streekbiertje door.

http://www.andrewlisle.com/

https://dirkserries.bandcamp.com/

https://newwaveofjazz.com/news/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More