Home Live FLORIS FRANCIS ARTHUR + NOA LEE Antwerpen, Trix (24/01/2024)

FLORIS FRANCIS ARTHUR + NOA LEE Antwerpen, Trix (24/01/2024)

by Bart Verlent

Nina Kortekaas debuteerde, met haar band Noa Lee, in 2018 met de knappe single Blue Ruin. Toch moesten we tot eind vorig jaar wachten vooraleer haar debuutalbum Airship verscheen. Op dat album werd ze, zoals altijd, bijgestaan door Robbe Broeckx op drums, Boris Van Overschee op bas en keyboards en Sebastian Leye op gitaar.

Het heeft zolang geduurd omdat Kortekaas ook een veelgevraagd muzikante is bij onder andere Eefje de Visser, Admiral Freebee, An Pierlé, The Radar Station en Portland waardoor haar eigen project wat naar de achtergrond verdween. Maar nu is het dus tijd om Noa Lee te laten schitteren. Na een tournee door Oostenrijk en solo shows als voorprogramma van Elefant in Nederland en België, kan ze eindelijk met haar band het prachtige debuutalbum live gaan voorstellen.

In Trix mocht Floris Francis Arthur de avond openen. Floris kennen we als frontman van CloudyOh, voorheen van Team William en als muzikant van The Van Jets en Intergalactic Lovers. Vorig jaar bracht hij zijn debuut solo-album There Never Is And Never Was A Masterplan uit. Een mooi en puur album waarop zijn stem, gitaar en piano centraal stonden. Af en toe maakte hij gebruik van home-made percussie instrumenten en zongen Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers) en Jan De Rauw (Watchoutforthegiants) extra backings in. Hij kwam de plaat In Antwerpen voorstellen.

Floris wist ons vanaf de eerste moment volledig in te pakken met zijn kwetsbare, intieme songs. Tijdens openingstrack A Wall begeleidde hij zichzelf op elektrische gitaar, speelde basdrum met zijn voet en zong tegelijk ook nog prachtig. Die combinatie alleen al was vrij uniek. Daarna volgde het prachtige pareltje Drive Me Sane waaronder een subtiele backingtrack meeliep. Tijdens het ontroerende Love Like We Use To deed Floris ons wat denken aan de melancholische kant van Eels. Voor het protestnummer For Franz haalde de singer-songwriter een akoestische gitaar boven waarop hij de titeltrack van het album had geschreven om het instrument een persoonlijke toets te geven. In dat nummer ontpopte Francis Arthur zich tot een echte protestzanger in de lijn van Billy Bragg.

Floris ging akoestisch verder met een intieme versie van Are You Feeling This Too en nog een protestnummer Kill To Love.

Hold Me Now is op het album ingespeeld op piano maar in Antwerpen speelde hij dit prachtig nummer op zijn akoestisch gitaar en ook dat raakte diep. Op het einde van het liedje kreeg hij het publiek zo ver dat ze het refrein meezongen. Daarna veranderde Floris van gitaar en ging hij elektrisch verder met de Bruce Springsteen cover Atlantic City tijdens hetwelk hij spontaan werd bijgestaan door Johannes Genard van School Is Cool die in het publiek stond. De officiële set werd afgesloten met het breekbare The Masterplan waar de man in de buurt kwam van het geluid van Elliott Smith. We kregen nog een bisnummer om de set in schoonheid af te sluiten. Ter gelegenheid van De Week Van De Belgische Muziek bracht Floris zijn favoriete Belgische klassieker namelijk: Ooit Was Ik Een Soldaat van Gorki.

Dan was het de beurt aan Noa Lee om de Bar van Trix in vuur en vlam te zetten met mooie gelaagde en dromerige indiepop. De vier muzikanten van de band zijn perfect op elkaar ingespeeld wat in een zo goed als perfect geluid resulteerde. Die sound wordt heerlijk afgekruid met de warme, zeemzoete stem van Kortekaas die met veel goesting en motivatie haar nieuwe plaat voorstelde.

Het viertal kwam heel dicht in de buurt van het geluid op het album. De overweldigende sound kreeg af en toe een extra laagje krautrock geluiden (zeker bij Needle, Bleed en Silver) en het oudje Move Backwards kreeg een psychedelische vibe mee met in de outro zelfs wat kraut- en progrock elementen. Die kleine extra toetsen zorgden voor veel afwisseling in de set die voornamelijk bestond uit perfecte elektro-indiepop. Bijna het volledig album werd gespeeld inclusief de eerste singles Blue Ruin en Surrender die eigenlijk ook wel eens een fysieke release verdienen.

De set werd afgesloten met de ijzersterke single After Years. Nina kwam nog eens terug om in haar eentje Sum Of Us te brengen (ook de afsluiter van het album). Na dit gevoelige pareltje kreeg ze terug het gezelschap van haar band om te eindigen met het catchy Lights.

Geweldig dat Trix Floris Francis Arthus en Noa Lee in de spotlight hebben gezet tijdens De Week Van De Belgische Muziek. Beide acts waren top en verdienen alle aandacht.

Floris Francis Arthur: Facebook Instagram
Noa Lee: FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More