Home Belgisch FIRE DOWN BELOW Gent, Kinky Star (05/01/2017)

FIRE DOWN BELOW Gent, Kinky Star (05/01/2017)

by Wouter De Sutter

Muziekcentrum Kinky Star liep donderdag meer dan aardig vol tijdens de tweede concertavond van het pas aangebroken jaar. Op de affiche: Fire Down Below. Geen vertoning van de bekende film. Wel een optreden van de Gentse band met net dezelfde naam. En behept met net dezelfde gloedvolle furie die de prent van Félix Alcalà kenmerkt. Nomen est omen.

In september van vorig jaar bracht het viertal aangevoerd door zanger/gitarist Jeroen Van Troyen een eerste full album uit Viper Vixen GoddessSaint dat door mij reeds de stempel ‘geslaagd’ meekreeg. De warmbloedige fusie van stoner/desert rock en snoeiharde grunge, opgenomen in de Much Luv studio met de hulp van de onvolprezen Tim De Gieter (ESLLY, Fär…), viel in de smaak. Met dank aan de catchy riffs en het vocale stuntwerk van frontman Jeroen Van Troyen.

Zoals voorspeld door uw ziener ter plaatse vatte het viertal het concert aan met Through Dust And Smoke. Ook het eerste nummer op de plaat, een dijk van een binnenkomer met een schuimbek-refrein dat zich moeiteloos tussen je oren nestelt voor onbepaalde duur. Het vuurwerk werd meteen ontstoken.

Wie de debuutplaat (goed) kent beleefde donderdag een avondje dat ontzettend makkelijk te volgen was. De playlist was namelijk identiek aan de plaat. Alle songs  werden gebracht, en in dezelfde volgorde. Waarom de zaken ook moeilijk maken als het eenvoudig kan.

Gelukkig beperkte de band zich donderdag niet tot het domweg naspelen van het album. Enkele nummers – zoals Dashboard Jesus – kwamen live zelfs iets beter uit de verf dan op plaat. De mogelijkheden van de nummers werden tot het uiterste gedreven. Hard, fel maar nooit over the top. Het werd geapprecieerd. De appreciatie was trouwens wederzijds: “Het was een eer om in Kinky Star te mogen spelen” zei frontman Jeroen net voor het laatste nummer.

Geen bis na een denderend The Mammoth dat Kinky Star een dikke tien minuten zalig op de grondvesten deed daveren. Deugddoend optreden van een goeie, degelijke band. 2017 is op de Vlasmarkt alvast goed begonnen. En dat is naar verluidt half gewonnen.

Foto: © Wouter De Sutter

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More