Home Belgisch HULDER

HULDER

by Didier Becu

Een band waarop we bijzonder trots zijn dat ze op ons festival op 16 september in de Kinky Star staan is Hulder. Omschreven door ons als Britpop met een Led Zeppelin-laag, en volgens zanger Nick Benoy met wie een praatje hadden, blijkt dit nog te kloppen ook!

Hallo. Eerst die bandnaam toch. Wat is het nu, een woord in dialect of bedoelen jullie dat Scandinavische wezen?
De naam komt uit de Scandinavische folklore! De dialectkwestie is gewoon een grappige bijzaak die mij als Antwerpenaar niet meteen te binnen schoot. Blijkt toch wel voor verwarring te zorgen, zo werden we tijdens De Beloften aangekondigd als een West-Vlaamse band. Uiteindelijk was ik vooral op zoek naar een sterke naam die ik eigen kon maken, de achterliggende betekenis is eigenlijk van weinig belang.

Jullie zijn een jonge band, maar vrij snel opgemerkt. Dat moet deugd doen voor het zelfvertrouwen, niet?
Voor het zelfvertrouwen is dat inderdaad een zeer grote boost. Toen ik met de songs naar buiten kwam was dat vooral om eens te polsen wat de buitenwereld daar nu eigenlijk van zou vinden, en dan sta je een paar weken later ineens in de spotlight. Langs de andere kant hebben we door in zo’n vroeg stadium opgemerkt te worden wel wat kansen moeten laten voorbijgaan, denk ik.

Jullie hebben al meegedaan aan heel wat wedstrijden, van De Jonge Wolven tot De Nieuwe Lichting, en steeds mooie plaatsen behaald. Hoe belangrijk zijn die wedstrijden voor jullie?
Er wordt in Vlaanderen heel veel muziek gemaakt dus die wedstrijden zijn een goeie manier om jezelf even in de kijker te plaatsen, iets op je palmares te hebben, en professionele feedback te krijgen.

De mooiste moet wellicht die van de publieksprijs van De Beloften geweest zijn. Heeft die deuren geopend voor de band?
Dat was zeker een hele mooie prijs om te winnen. Dankzij De Beloften hebben we als voorprogramma voor Blaudzun kunnen spelen in de Vooruit, wat een hele coole ervaring was.

Laten we het even over jullie geluid hebben. Juist dat ik hier een behoorlijke invloed van Britpopbands in hoor?
Volgens mij wel ja. Ik denk dat ik in het algemeen wel het meest geïnspireerd wordt door de Britse sound. Naar mijn gevoel schrijven ze daar nummers op een meer harmonische manier waar ik mij zeer in kan vinden. Onze nummers worden meestal op een akoestische gitaar geschreven, wat wel voor die Britpop-vibe zorgt.

Wel Britpop die in een rauwe versie wordt gebracht, want ik hoor ook heel wat invloeden uit de jaren 70, in het bijzonder Led Zeppelin. Akkoord?
Zeker, live mag alles sowieso rauwer zijn. Ik ben een heel grote Led Zeppelin fan en de 60s en 70s zijn grote inspiratiebronnen. Dat gezegd zijnde willen we zeker geen pasticheband zijn, en vinden we het belangrijk om modern te klinken en een eigen sound te hebben. We hebben weinig interesse in het verleden te herhalen.

Quinten had het er al over toen hij jullie uit de Vi.be-lijst haalde, en hij heeft een groot punt dat jullie niet vies zijn van pop. Moet een goede song pop zijn? 
Absoluut! De grootste criteria die ik onze songs opleg is dat ze catchy moeten zijn. Een nummer moet goed zijn in zijn essentie, en dan pas kan het aangekleed worden.

Tijdens jullie concerten coveren jullie The Killing Moon van Echo & The Bunnymen. Perfecte song uiteraard, maar waarom?
Een goeie cover is vaak nogal een zoektocht, en bij dit nummer klikte het. Het heeft een sfeer die we naar onze eigen hand konden zetten, wat ik voor een cover vrij belangrijk vind, en ik herken mijn eigen manier van schrijven erin. Eigenlijk ken ik dat nummer via een Rockabillyband waar ik jaren geleden al eens naar luisterde, en hun cover heeft de onze geïnspireerd.

Er zijn nog niet zo veel songs van jullie uitgebracht. Komt daar verandering in?
Klopt. Zoals ik eerder liet vallen is de band in het publieke oog gekomen toen het project eigenlijk nog in zijn kinderschoenen stond. Voor De Nieuwe Lichting en Humo’s Rock Rally in 2016 hadden we zelfs maar een drietal keer kunnen repeteren, met in die tijd nog een heel andere bezetting. We hebben een dik jaar nodig gehad om de juiste bezetting te vinden en een complete set uit te bouwen. Daardoor lijkt alles dus wat trager te lopen voor ons.
Ik ben ook geen veelschrijver, dus ik ben nogal voorzichtig met het uitbrengen van materiaal zonder een concreet plan te hebben.

Hoe gaan jullie te werk gaan? Eerst de klassieke ep en dan een lp, of nog iets anders?
Ik ben eigenlijk een beetje old school ingesteld, en het plan is om meteen voor een lp te gaan. Er is ondertussen genoeg materiaal geschreven, en de komende maanden gaan we daarmee stevig aan de slag.

Wie jullie live ziet kan niet naast Nick Benoy kijken. Nick, jij bent blijkbaar van oordeel dat een mens iets moet zien op een podium, niet?
Haha, dat kan ik niet ontkennen. Ik vind energie op het podium gewoon heel belangrijk. Een band zien spelen die niet beweegt doet mij meestal niets. Ik heb ook altijd opgeken naar frontmannen die een bepaalde stijl hebben, dus dat heeft daar ook zeker mee te maken. Uiteindelijk hebben wij gewoon veel spelplezier.

Nu we er toch zijn, wie doet wat in de band?
Joost Lambert speelt gitaar, onze ritmesectie bestaat uit Jelle Vercruysse op de drums en Renaud Audenaerde op de bas, en Mathijs Steels doet de toetsen. Recent is Hannes Cuyvers erbij gekomen als gitarist. Stuk voor stuk topgasten die ook nog eens hun eigen projecten hebben: Orkatrofee, Himalaya Heights, SHHT., Walther. Ikzelf zing en schrijf de nummers, en zij laten ze klinken.

Er zijn enorm veel bands in dit land, gelukkig maar, maar ik kan niet metee

n een Belgische band bedenken die in de lijn van Hulder ligt. Een voor- of nadeel?
Ik beschouw dat als een heel groot compliment! Een eigen sound hebben vind ik enorm belangrijk en is iets waar ik heel veel over nadenk. Hopelijk zal dat dus uitdraaien als een voordeel.

Jullie staan binnenkort op ons festival. Wat mogen we verwachten?
Pyrotechnics, symfonisch orkest, danscrew, stuntmannen,.. Het gaat krap worden in de Kinky Star!

Je moet kiezen uit seks, drugs of rock ’n roll. Wat wordt het en waarom?
Rock n’ roll! Da’s het minst stoere antwoord.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Physical Graffiti van Led Zeppelin. De plaat bevat hun beste nummers en heeft gewoon een zalige vibe.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Staat die lift in panne? Of beweegt die? En als die beweegt, gaan we dan naar de ruimte of naar de kern van de aarde? Moeilijk een accuraat antwoord te geven zonder deze info!

Het laatste woord is aan jullie?
Voor wie tot hier geraakt is: bedankt voor de interesse!
Onze debuut single is hier gratis te downloaden: https://store.cdbaby.com/cd/hulder
Tot in de Kinky Star!

DIDIER BECU

Facebook

Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More