Home Belgisch ERIK DEBNY & NELE Gent, Aap (17/06/2018)

ERIK DEBNY & NELE Gent, Aap (17/06/2018)

by Didier Becu

Sinds kort heeft de Gentse Vlasmarkt er een muziekcafé bij: Aap. Rechtover de Kinky Star en de man die op een zondagavond het podium van de Aap mocht sieren heeft een nauwe band met de overkant.

Een kleine twintig jaar geleden had Erik Debny een bandje: The Shovels. Kinky Star die altijd een neus had voor onontgonnen talent bood de band een platencontract aan. Het succes is er voor de Limburgers nooit gekomen, wel heeft bezieler Erik nooit gestopt om pijnloos tegen de schenen te schoppen van zowat alles wat als vanzelfsprekend lijkt in de muziekindustrie.

Niet toevallig dus dat Luc Waegeman, destijds de kracht achter de Kinky Star, één van de weinige Belgen was die muzikale ontroering verkoos boven een potje voetbal.

Groot gelijk, net als dat ander handjevol aanwezigen die de weg van de bruine kroeg hadden gevonden. Erik had een plaat voor te stellen: Beat The System. Een plaat vol zelfrelativering, een hippie die nog in punk gelooft, maar nuchter genoeg is om te beseffen dat het uiteindelijk rond Don Quichotte en windmolens draait.

Een optreden dat maar met één woord kan omschreven en meteen de sterkte van alles is: eenvoud. Niets is perfect, Erik valt geregeld uit de toon, verontschuldigt zich om gekuch of hij draait er zijn hand niet voor om dat er één of andere fout in zijn Engels sluipt, maar dit is muziek recht uit het hart en daarom minstens tien keer effectief dan alles wat voorgekauwd is om daarna de massa stuk te worden gecompenseerd.

Erik was er om zijn plaat integraal voor te stellen. Niet alleen, naast hem zat Nele Janssens, die net als Erik uitblonk in jezelf wezen. Opvallend, hoewel we dat ook al op de plaat hebben gehoord, is dat de Limburger als geen ander weet om een popsong in elkaar te steken. Zelfs Lennon zou er bij moment jaloers van geworden zijn.

Alle songs uit dat debuut inclusief een cover van I Fought The Law (de Sonny Curtis-song die later een Clash-klassieker werd) en een paar liedjes uit zijn Shovels-repertoire waaronder ook het aangrijpende Naar De Maan.

Na het optreden verbroederde de muzikant als een echte troubadour met zijn luisterend publiek, ons fluisterde hij in het oor dat we moeten uitkijken naar Peuk, de band van Nele. Het toeval treft dat zij nu woensdag ook in De Afsnis staan, en dat is ook in Gent. Schrap maar een voetbalmatch uit uw kalender.

Foto’s (c) Wouter De Sutter

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More