Home Live EINSTURZENDE NEUBAUTEN Brussel, AB (18 & 20 Juni 2022)

EINSTURZENDE NEUBAUTEN Brussel, AB (18 & 20 Juni 2022)

by Yves Van der Straete

Alexander Hacke, Andrew Unruh, Jochen Arbeit, Rudolf Moser, Felix Gebhard, Blixa Bargeld. De Neubauten anno 2022 live. De tour om hun veertig jarige bestaan te vieren met een paar jaar vertraging wegens…

© Arvid Vantyghem

Wie gekomen was voor de hits en vroeger werk was er aan voor de moeite. De Neubauten kwamen om hun nieuw album te promoten en die vulde dan ook zowat de helft van de setlist. Alles Im Allen heet dat album en ze is vooral in de Phase4 box versie (dubbel lp-versie) een absolute topper.

Met ons waren velen verbaasd dat dit album live veel sterker klinkt dan op plaat. Net als hun concept album Lament moet je dit live gezien hebben. Dan pas komt alles los, de subtiele klanken die je nu ook ziet, de emoties die je ook voelt. Maar ook Blixa’s gouden oogschaduw, Alexanders spieren als hij z’n bas aanraakt, Andrew die huppelt achter de snaredrum, Jochen met vibrator op gitaar, Moser die jazzdrumt op staalplaat, Felix die de soundscapes aanvult met allerhande knopjes en toetsen (wat een verrijking voor de band is die nieuwe gast!)

Alles komt pas samen als je ze hoort, ziet én voelt. Alles im Allen.

Een band die begonnen is in kraakpanden met hamers op brandende vaten en die veertig jaar later in luxueuze maatpakken speelt in de beste zalen van de wereld. Einsturende Neubauten is de naam van één van de meest complexe muziekgroepen ooit. Hun sound is keihard in heel zachte melodieën, romantisch in harde beats. Alles im Allen.

Hun laatste schijf gaat over hún stad Berlijn, de wijken, haar geschiedenis, de sfeer, het nationaalsocialisme, de cultuur, de aftakeling en de heropstanding. Dit alles gebracht met prachtteksten op hemelse muziek, met jawel hun typische industriële klanken op atypische instrumenten. Alles Im Allen, Neubauten op hun best.

We ging twee avonden kijken, twee keer speelden ze ongeveer dezelfde set, twee keer een voorstelling van hun laatste uitgave met een aantal oudere nummers. Twee keer hetzelfde en toch anders.
Wij waren compleet onder de indruk van Sonnenbarke dat live nog nooit zo goed gebracht werd, en How Did I Die uit Lament dat een echt hoogtepunt was van de avond. “We didn’t die!”

Onze trip over de rivier Spree in Berlijn en de wijken en eilanden van de stad van noord naar zuid was iets van een zeldzame schoonheid, zo puur in tekst in muziek, zonder lichtshow of projecties.

De muziek komt voor alles. Alles im Allen.

Heel tof om ook het nummer Rampe twee keer te horen in een totaal andere versie, de versie van de maandagshow was misschien wel één van hun beste live momenten ooit. Iemand in de wandelpaden zei ons dat dit misschien wel hun laatste tour is. Als dit het orgelpunt is, dan kunnen we besluiten dat ze de geschiedenis mogen ingaan als één van de sterkste bands ooit, die op de scene en niet enkel in hun genre absolute toppers zijn.

Alles wat we goed kunnen vinden in een groep, vinden we terug bij de Einsturzende Neubauten. Mela-mela-mela… Alles Im Allen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More