Home Belgisch ECHO BEATTY (Gent, Vooruit 26/05/2016)

ECHO BEATTY (Gent, Vooruit 26/05/2016)

by Didier Becu

De Gentse concertbezoeker weet het natuurlijk al een tijdje, maar geregeld biedt de Vooruit je in het café een gratis concert aan. Toegegeven, de omstandigheden zijn niet altijd even optimaal. Een deel van het publiek bekommert zich immers meer om het doorwisselen van de dagelijkse activiteiten dan om hetgeen zich op het podium afspeelt, maar wie de moeite neemt om een paar meters dichter naar de artiest te komen, is vaak getuige van nieuw talent. Nou ja, zo nieuw is Echo Beatty nu ook weer niet, hoewel het sinds haar laatste (sublieme) plaat (Nonetheless) is dat ze een groter publiek weet te bereiken.

De fijnproevers van de betere muziek (wat haten we dat woord zeg!) hebben natuurlijk de vorige release (Tidal Motions) al een tijdje in hun platenkast staan, maar eerlijkheidshalve is de nieuwe cd een pak toegankelijker, zonder dat Annelies en Jochem ook maar één toegeving deden. Het is gewoon kwaliteit die bovendrijft, en ofschoon Annelies altijd wel wat last van zenuwen op het podium zal hebben, was ze in Gent terecht apetrots dat ze haar nieuwe plaat aan het volgestroomde café mocht voorstellen. Wellicht zal er ooit wel een moment komen waarop Annelies er schoon genoeg van heeft, toch kan je er niet om heen om dat de Antwerpse zangeres de Vlaamse evenknie van PJ Harvey is. Je hoort dezelfde energie, hetzelfde venijn en vooral hetzelfde talent als bij het grote Britse voorbeeld.

Wat op plaat misschien minder opvalt, wordt des te meer duidelijker als je de band live aan het werk ziet. Door haar unieke stem blijft Annelies weliswaar het uithangbord, maar Echo Beatty is vooral een band! Minstens even intrigerend, en belangrijk, is het ingenieuze gitaarspel van partner Jochem Baelus die als een bezeten duizendpoot aan tientallen knoopjes draait, of gewoon een stalen plaat als percussiemateriaal gebruikt. Of wat dacht je van Louis Evrard die tegelijkertijd drumt en bas speelt? Annelies speelde haar set zoals we ondertussen al een tijdje van haar gewoon zijn: grappige bindteksten, maar met een overgave zoals alleen zij dat kan. Spraken we van een Vlaamse PJ Harvey? Neen, Echo Beatty!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More