Home Live DVKES + GREEN CROW COLLECTIVE + FUN LOVIN’ CRIMINALS, Lokeren, Fonnefeesten (07/08/2023)

DVKES + GREEN CROW COLLECTIVE + FUN LOVIN’ CRIMINALS, Lokeren, Fonnefeesten (07/08/2023)

by Bart Verlent

Deze week is Lokeren “the place to be” met de Lokerse feesten maar ook met de Fonnefeesten. Het laatste festival valt elk jaar samen met de Lokerse feesten en is nog steeds volledig gratis. Op de line-up staan niet altijd de hippe topnamen maar de organisatie streeft altijd voor een divers programma met veel kwaliteit. Op maandag stonden DVKES, Green Crow Collective en Fun Lovin’ Criminals op het programma.

© Cath Van Laere

In 2013 debuteerde DVKES met de ep Let Me Go Into The Wild (met Johannes Verschaeve (ex-The Van Jets) als producer), waar drie jaar later het debuutalbum Push Through op volgde (geproduceerd door Triggerfinger-drummer Mario Goossens). Daarna werd het even stil rond de band en stapte gitarist Maxim Hellincks (Stavroz, Stature) uit de band. Maar zanger/gitarist Joos Houwen, bassist Pieter-Jan Janssen en drummer Antoni Foscez bleven niet bij de pakken zitten en in 2021 werd het tweede DVKES-album Echoplasm de wereld ingestuurd. Deze keer pakt het trio met een diverser geluid uit met invloeden van krautrock, powerpop, psychedelica en vroege electro. Live wordt het trio bijgestaan door Naomi Sijmons (Reena Riot), Tessa Vanhees en Nathalie Wijnen op backings.

Momenteel is Houwen al volop bezit aan nieuwe songs maar in Lokeren stond voornamelijk het album Echoplasm in de kijker, aangevuld met de nummers Put To Bed, Lucy Called My Name en We Finally Pushed Through uit de voorganger en het zweverige psychedelische Dirty D uit de debuutep. Het klonk allemaal strak en de energie spatte van de songs af. Spijtig genoeg is DVKES misschien wel één van de best bewaarde geheimen van de Belgische-muziekscene zodat er nog niet veel volk op het terrein aanwezig was dat kon genieten van deze stomende set. Maar deze topmuzikanten lieten het niet aan het hart komen en gaven zichzelf met veel overgave.

DVKES @ Cath Van Laere

De volgende band op de affiche was Green Crow Collective, de nieuwe band rond zanger Roeland Vandemoortele (Too Tangled), drummer Bert Huysentruyt (Gorki, Het Zesde Metaal), multi-instrumentalist Andries Boone (MANdolinMAN) en bassist Mathias Moors (Lenny En De Wespen, Stoomboot), die laatste werd in Lokeren vervangen door Flip Kowlier-bassist Pieter Van Buyten. Het viertal brengt naar eigen zeggen een geflipt folk-noir-punk-balkan-feestje. Er wordt met referenties gegooid van The Clash, 16 Horsepower, Iggy Pop tot Johnny Rotten met Balkaninvloeden. De band bracht onlangs de stevige debuutsingle La Fête De La Mort uit, die al veel indruk maakte.

Dat geldt ook voor de set dat dit viertal gaf. Vanaf de eerste noot vuurde de band veel energie van het podium af naar het publiek. Vandemoortele begroette het publiek met de woorden “goedemorgend Blankenberge” en zetten dan een bom van een set in. We hoorden in de songs de gedrevenheid en furiositeit van TC Matic en Mano Negra, gecombineerd met de vurige viool van Levellers en het rootsy kantje van 16 Horsepower. Maar het viertal heeft ook veel humor. Zo kregen we ook een streepje van de klassieker In Een Klein Stationnetje en werd regelmatig de kazoo boven gehaald om de songs een ludiek kantje te geven. Ook al heeft deze band slechts één single uit, toch wisten ze publiek volledig wild te krijgen en liep het plein al redelijk vol.

Fun Lovin’ Criminals debuteerden in 1995 met het album Come Find Yourself, wat tevens ook hun hoogtepunt was. Want de albums die volgden waren slechte doorslagjes van dat eerste album. Blijkbaar beseft zanger/gitarist Huey Morgan dat ook wel en stapte twee jaar geleden uit de band. Sindsdien neemt multi-instrumentalist Brian ‘Fast’ Leiser de zang voor zijn rekening en is deze New Yorkse band nu meer een Engelse band. Leiser woont al een tijdje in de U.K. en hij wordt in de Fun Lovin’ Criminals 2.0 bijgestaan door de Engelse Frank Benbini en Naim Cortazzi.

Het trio opende verrassend met hun één van hun bekendste songs – The Fun Lovin’ Criminal – waarbij onmiddellijk opviel dat The Fun Lovin’ Criminals anno 2023 zonder Huey toch wel weinig indruk maken. De ex-frontman had zoveel charisma dat dit een meerwaarde was voor de optredens en de songs, maar zonder hem lijkt het meer een tributeband / retro-act. Leiser is geen echte frontman, hij ziet er meer uit als een bejaarde versie van The Blues Brothers en zingt met een doorleefde stem die wel wat weg heeft van Leonard Cohen, wat totaal een andere vibe geeft in vergelijking met vroeger. Drummer Benbini is blijkbaar omgedoopt tot cermoniemeester. Hij zweepte het publiek op en deed dat niet onaardig.

De setlist bestond voornamelijk uit songs van de debuutplaat, aangevuld met enkele tracks uit 100% Colombian, Loco en minder gekende nummers. Dit jaar bracht het trio de ep The Capistrano Sessions uit maar daar werden geen songs uit gespeeld, wat eigenlijk al genoeg zegt.

De Belgische acts waren eigenlijk meer de moeite dan The Fun Lovin’ Criminals, ook had die laatste het meeste succes.

DVKES FacebookInstagram
Green Crow Collective FacebookInstagram
Fun Lovin’ Criminals FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More