Home Belgisch DEAD MAN RAY + MATT WATTS GROUP Deurne, OLT Rivierenhof (17/07/2019).

DEAD MAN RAY + MATT WATTS GROUP Deurne, OLT Rivierenhof (17/07/2019).

by Bart Verlent

Wie had verwacht dat Daan Stuyven, Rudy Trouvé, Elko Blijweert, Karel De Backer en Wouter Van Belle nog eens met Dead Man Ray een plaat gingen opnemen en terug samen op het podium zouden staan, had men gewoon een paar jaar geleden zot hebben verklaard. Maar blijkbaar zijn de wonderen de wereld nog niet uit want sinds vorig jaar is Dead Man Ray, toch tijdelijk, weer bij elkaar.

Na 17 jaar stilte hebben ze de ep Een en het album Over uitgebracht. Ze staan deze zomer op diverse festivals en wie weet is het binnenkort weer over en uit met Dead Man Ray, dus gingen we de band nog eens bekijken in Deurne.

Het voorprogramma werd verzorgd door de Amerikaanse singersongwriter Matt Watts die al een paar jaar in ons land woont. Hij maakte een tijd deel uit van de Zita Swoon Group en is ook lid van Rudy Trouvé’s I-H8 Camera. Op zijn laatste album Different It Was When You Were There uit 2017 kreeg hij hulp van het duo Eriksson Delcroix en Stef Kamil Carlens. Begin volgend jaar verschijnt zijn vijfde album Queens op Starman Records waar Stef Kamil Carlens en Nicolas Rombouts aan meewerkten en voor de productie tekenden.

Matt Watts kreeg op het podium gezelschap van Carlens en Rombouts die de zanger/gitarist zijn mooie songs nog meer in de verf zetten. Watts heeft een zeemzoete stem en Carlens steunde hem met knappe gitaarsolo’s en backings (de twee stemmen vullen elkaar perfect aan). Rombouts gaf indrukwekkende baslijnen zodat we zeker geen drummer misten. De laatste twee songs kreeg het trio gezelschap van de gitarist van onder andere I-H8 Camera Teuk Henri. We kregen een voorproefje van het album Queens en ook enkele oudere songs. Afsluiter was een compositie van Rudy Trouvé dat hij schreef voor The Love Substitutes. De laatste song was een echte, chaotische Trouvé-compositie terwijl de andere nummers in de set knappe eigenzinnige tracks zijn waar we zwaar van onder de indruk waren. Het is uitkijken naar de nieuwe plaat.

(c) : Kris J Verdonck

Tien minuten voor het Dead Man Ray concert kwam Rudy Trouvé het podium opgewandeld om zenuwachtig over en weer te lopen met een sigaret in de hand en te kijken wie er allemaal in het publiek zat. Toen de rest van de band hem vervoegde, sprak hij het publiek toe met het nieuws dat ze vijf oude nummers gingen spelen en dat de rest set bestond uit nieuw materiaal. Zo dat wisten we dan ook weer. Uit de Marginal ep kregen we het niemendalletje Kind & Gezin, van Trap kregen we Brenner te horen, van Cargo werd Landslide gespeeld en uit hun eerste plaat Berchem kregen we Copy Of 78 en Chemical.

Maar het grootste deel van de set kwam dus uit de recent verschenen Over. Een plaat die toch wat braaf en clean klonk tegenover het oudere werk. Maar we moeten eerlijk zijn, gisteren in Deurne klonken deze songs veel straffer. Het vijftal, aangevuld met Steven Holsbeeks van Few Bits op keyboard, gaven de songs een nieuwe dimensie en we kregen rauwere versies te horen. De geluiden die Elko Blijweert en Rudy Trouvé met hun gitaar produceren zijn nog steeds indrukwekkend. Blijweert vergezelt zijn gitaarlicks met bizarre danspasjes terwijl Trouvé rustig op zijn stoel zijn gitaar bespeelt met allerlei vreemde objecten.

Er zit echt nog geen sleet op het Dead Man Ray-recept. Deze muzikanten vullen elkaar perfect aan, met hun eigen klankencollages maken ze verbluffende songs die live erg imposant zijn. Wie deze unieke band nog niet aan het werk heeft gezien moet zeker gaan kijken naar één van de nog aangekondigde optredens. Want wie weet wanneer komen ze weer terug bij elkaar…

Matt Watts stelt zijn nieuw album volgend jaar voor op 6 maart in de Gentse Handelsbeurs. Dead Man Ray kan je nog aan het werk zien op 2 augustus op het Dranouter festival, 4 augustus op het Leuvense M-idzomer festival. Op 17 augustus spelen ze nog op het Nandrin festival.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More