Home Belgisch CROWD OF CHAIRS + COCAINE PISS Zele, Juvenus 24/02/2018.

CROWD OF CHAIRS + COCAINE PISS Zele, Juvenus 24/02/2018.

by Didier Becu

We doen veel, maar eigenlijk zijn we nog nooit in Zele geweest voor een optreden. Ofwel zegt het iets over ons, of over de stad, feit is dat je afgelopen zaterdag alle reden had om in jeugdhuis Juvenus aanwezig te zijn.

Onder de heerlijke noemer Smeerlapperij bracht organisator Hidde en Aurelie (neen, niet die Aurélie) drie bands naar het jeugdhuis, en dit naar eigen zeggen om Zele te laten zien dat het anders kan. De opkomst kon hoger, zegt misschien ook weer iets over Zele, maar we houden van enthousiastelingen die niet beroerd zijn om hun nek uit te steken. Zonder hun geen underground, dus duimen de lucht in.

Het muziekfeestje werd in gang getrapt door het pretpunkcombo The Dutch Rudders. In iedere song zat wel iets van NOFX, voor liefhebbers dus. De vier weten van zichzelf wel dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Maar om één van hun citaten tijdens de set aan te halen “niet zagen, maar spelen” en ze zullen de fans van het genre ermee gelukkig kunnen maken.

Ondertussen was het al na elf uur, en tijd om ons klaar te maken voor een trio waarover we niet uitgepraat raken: Crowd Of Chairs. Wie een album uitbrengt met de titel Fuck, Fuck, Fuck heeft duidelijk geen moer over wat anderen ervan denken. Noise, maar wel noise met diepgang, bij momenten zelfs een morbide donker kantje. De drie komen de scène op in een Bowie-achtige muzikale intro om zich dan vervolgens 45 minuten in trance te laten opgaan. Manu Mahie, ook de levende drummachine van Youff, mept op de vellen dat het geen naam heeft. Luid, maar met controle. Bassist Benjamin zorgt voor de daverende bas en wat Mitch doet is zelfs niet met woorden beschrijfbaar. Een band als Crowd Of Chairs valt of staat met het geluid, die was gisteren meer dan perfect. Wie wereldnummers als Ibogaine kan schrijven staat er, en wie een song als For kan verzinnen (gezongen door Manu) weet dat zelfconfrontatie soms moet. Crowd Of Chairs is gewoon de zuivering voor de hersenspinsels die je liever kwijt wil, ook al zit je na 45 minuten met nieuwe opgezadeld.