Home Belgisch PUBLIC PSYCHE + PEUK Gent, Charlatan (25/01/2019).

PUBLIC PSYCHE + PEUK Gent, Charlatan (25/01/2019).

by Wout Meganck

Met Public Psyche en Peuk had Scratch ’n Snuff een speciaal programma klaar in de Charlatan. Peuk is dé belofte in de stevige rock-grungesector en Public Psyche is één van dé postpunkgroepen van het moment. Twee muziekstijlen die ogenschijnlijk niks met mekaar hebben. Toch waren er heel wat mensen op de been om de bands live aan het werk te zien. Al om 20u stond de Charlatan aardig vol voor Peuk die de opwarming zouden doen.

Tenzij u vorige week zelf in een grot zat, kan het u niet zijn ontgaan dat het vrijdag ook de dag was waarop Peuk zijn debuut uitbracht. De muziekpers is unaniem: dit is wellicht hét debuut van het jaar. Die plaat zal de volgende maanden nog veel potten breken, want dit is zo rauw en verbluffend dat zelfs een internationale doorbraak niet lang op zich zal laten wachten.

Peuk-zangeres Nele stond net voor het optreden nog wat te keuvelen in de zaal. Om 20.45 liep ze naar het podium, nam haar gitaar ter hand en daar waren we getuige van een metamorfose. Naast het podium is Nele onopvallend, klein en tenger, op het podium laat ze haar alter ego los: een kruising van Kim Gordon en Courtney Love. Ze springt in het rond terwijl ze de ene rif na de andere uit haar gitaar perst, als ze zingt lijkt het alsof er een demon in haar verstopt zit. De groen/rode belichting maakten de extra dreigende aanblik compleet.

Nele (gitaar en zang), Jacques (op bas) en Dave (drums) zijn duidelijk goed op mekaar ingespeeld. Een simpele blik is voldoende om te weten wat ze gaan doen. Een hoogtepunt? Manipulated Rats kwam voor ons in de buurt: de genotskreetjes van Nele, de zinderende drums en de Ramones-achtige “1234” vonden we goddelijk of duivels zo u wil.

De playlis